The Outstanding Young Persons of Bulgaria - TOYP Bulgaria - "Най-изявените млади личности на България“ 2018

Момчил Цонев от Габрово е сред 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

The Outstanding Young Persons of Bulgaria - TOYP Bulgaria - "Най-изявените млади личности на България“ 2018
The Outstanding Young Persons of Bulgaria – TOYP Bulgaria – „Най-изявените млади личности на България“ 2018

Габровецът Момчил Цонев е сред 20-те най-изявени млади личности в България за 2018 г. в категория „Културно постижение“ заради културния му принос за Габрово. Отличието идва от младежката организация Junior Chamber International (jCI) в България, част от световна мрежа в над 100 държави от цял свят.

Журито, избрало Топ 20 на най-изявените млади личности на България, включва Росен Плевнелиев, Президент на Република България 2012-2017; Милен Врабевски, създател на Фондация „Българска памет“; Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България; Георги Стоев, икономист, съ-основател на „Тракия Тех парк“ и „Industry Watch Bulgaria“; Светлин Наков, основател на Софтуерен университет; Георги Генчев, основател на НПО портал; Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и др.

JCI Bulgaria в сътрудничество с JCI Plovdiv организира за четвърта поредна година международната програма The Outstanding Young Persons of Bulgaria – TOYP Bulgaria под името „Най-изявените млади личности на България“. TOYP е програма, която цели да отличи с национално и международно признание постиженията на млади личности между 18 и 40-годишна възраст, които създават положителна промяна в България.

Момчил Цонев
Момчил Цонев

Момчил Цонев получава престижното признание като създател на:

  • първия Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest,
  • първата Онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki,
  • първата компютърна игра за Габрово Gabroville,
  • най-гледания клип за Габрово в YouTube „Happy Gabrovo“.
  • четири книги за миналото на Габрово в  поредицата „Габрово – живият град“ в съавторство с Даниела Цонева
  • онлайн медията Габрово Daily
  • първия видео бизнес портал за Габрово biz.gabrovo.net

Това е първата награда, която Момчил Цонев получава за приноса си към Габрово за най-активните му години на работа от 2007 г. насам. Преди 14 години, през 2004 г. Момчил Цонев стана носител на наградата на Община Габрово “Златен Хирон” за принос в развитието на града, а отличието му беше връчено лично от тогавашния кмет Богомил Белчев.

„Габрово е специфичен за страната град културно и икономически – обявен за Столица на хумора и сатирата с уникален за страната Карнавал, в миналото градът е голям икономически център, известен като Българския Манчестър. След промените от 1989 г. и понастоящем градът обаче е на първите места по демографски срив. Отливът на млади хора в трудоспособна възраст намалява жизнените сили на Габрово. Градът е жив организъм, и отвъд архитектурата и инфраструктурата градът са хората, градът са културните и икономическите процеси – именно тяхното подобряване е в основата на моята работа. Симбиозата от култура, предприемачество и иновации, образование и медии, която характеризира работата ми, цели да създаде по-добра градска среда за живот в Габрово“ – заявява Момчил Цонев за работата си в Габрово, довела до признанието му и в национален план.

Какви са постиженията на Момчил Цонев?

През 2017 г. създава Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest. Фестивалът превърна Столицата на хумора Габрово в столица на уличните изкуства в две поредни издания, паралелно с Карнавал Габрово. Фестивалът събра улични артисти от България, Испания, Венецуела, Белгия, Унгария и показа циркови представления, светлинен карнавален парад, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, живи статуи, улична магия и др.

Gabroville е първата от този вид у нас историческа градска компютърна игра. Създадена през 2015 г. Чрез анимация и на игрови принцип, в българска и английска езикова версия, се представят най-уникалните, най-габровските факти и места. Компютърната игра се разпространява свободно на специално създадена онлайн платформа.

Gabrovowiki е първата онлайн енциклопедия за Габрово и габровци със статии в няколко големи тематични категории. Уникална по рода си за България онлайн енциклопедия, създадена през 2013 г. по световния модел на Wikipedia и със софтуера MediaWiki.

„Щастливо Габрово/Happy Gabrovo“ е най-гледаният туристически клип за Габрово в YouTube. Създаден е през 2014 г. по модела на световния проект “We are happy from…” („Ние сме щастливите от…“). Клипът популяризира Габрово като туристически град чрез универсалния език на музиката, танца и усмихнатите танцуващи хора. „Щастливо Габрово“ показва най-популярните места в Габрово и най-атрактивните габровски музеи, както и 17 художествени, театрални, танцови формации, други групи и спортни клубове от Габрово. Общият брой на участниците е около 180 души.

Автор е на 4 книги за Габрово – „Имало едно време в Габрово”, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (трите в съавторство с историка Даниела Цонева) и „Снежно Габрово за деца”. Поредицата се издава от Фондация за българска литература – София и Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Историческата колекция започва през 2008 г. със станалата популярна вече книга „Имало едно време в Габрово“. Книгата включва 426 архивни фотографии и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХІХ век до 70-те години на ХХ век – столетието, в което градската архитектура на индустриалния център претърпява уникална промяна. Авторите подаряват на читателите си планетата Габрово – колекция от хора, събития, места, истории, предания, процеси в забавен, понякога тъжен или поучителен, исторически „комикс“.

Създател и главен редактор на онлайн медията Габрово Daily. От 2014 г. до момента Габрово Daily се превръща в една от водещите медии в града. През 2018 г. стартира и онлайн телевизия Gabrovo.net TV.

Първият видео бизнес портал за Габрово biz.gabrovo.net представя 20 видеоинтервюта със съвременни габровски предприемачи. Тази нова видео „Книга на габровската индустрия“ от ХХІ в. показва добрите практики на съвременния бизнес в Габрово, като разказва историите на успешни местни предприемачи. Основният фокус е върху предизвикателствата, уроците, поуките, ефективните практики да създаваш бизнес днес в Габрово.

Повече за Момчил Цонев може да научите от неговия личен сайт тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.