Момчил Цонев стартира “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Общественикът и създател на Габрово Daily Момчил Цонев стартира най-новото си историческо начинание – “Онлайн музей на Габрово”. Виртуалният музей на адрес gabrovomuseum.bg ще разказва за личностите, събитията и местата на Габрово от миналото. Това се случва именно на духовния празник на Габрово 14 октомври.

В екипа на онлайн музея влиза и дългогодишният историк и изследовател на Габрово Даниела Цонева – автор на книгата “Габровските квартали” и съавтор на книгите от поредицата “Габрово – живият град”, както и на над 200 популярни и над 60 научни статии.

“Онлайн музей на Габрово” е логично продължение на досегашните исторически начинания на Момчил Цонев. През 2008 г. двамата с историка Даниела Цонева започват книжната поредица “Габрово – живият град”, в която до момента са издадени общо 4 книги – „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012). През 2010 г. Момчил Цонев създава първата и най-голяма до момента Facebook страница за нашето минало – „Габрово – живият град“. В тази страница през 2013 г. Цонев започва няколко поредици, които сега намират място и в „Онлайн музей на Габрово“ – „Великите габровци“, „Габровските събития“, „Габровските места“, „Гордея се, че съм габровец“. По модела на световната енциклопедия Уикипедия Цонев създава през 2013 г. и градската енциклопедия на Габрово – Gabrovowiki. Две години по-късно се появява и първата градска историческа компютърна игра у нас – Gabroville. В нея чрез приключенията на един космически габровец посетителят научава любопитни факти за Габрово.

Най-доброто от Gabrovomuseum.bg ще бъде представяно и в националните исторически начинания на Момчил Цонев – сайта stornik.org, кампанията “Спаси спомен” и “Стародумци”.

За първи път идеята за „Онлайн музей на Габрово“ е обявена от Момчил Цонев в статия в „100 вести“ на 18 февруари 2014 г. под името „Виртуален музей на Габрово“ – „създаването на онлайн музей, който да представя културно-историческото наследство и изкуствата в Габрово. „Виртуалният музей на Габрово“ ще използва всички съвременни възможности на мултимедията, за да представи по един по-атрактивен начин историята на Габрово“, пише тогава Цонев.

В. "100 Вести", 18.02.2014: „Виртуален музей на Габрово“ е следващото начинание на „Габрово – живият град“
В. „100 Вести“, 18.02.2014: „Виртуален музей на Габрово“ е следващото начинание на „Габрово – живият град“

Момчил Цонев: „Онлайн музей на Габрово“ е моят подарък за духовния празник на нашия град

“Онлайн музей на Габрово” е моят подарък за духовния празник на родното ми Габрово – 14 октомври, деня на св. Петка Българска. Работя за каузата Габрово от 2003 г., с труд и постоянство. Още като студент организирах срещи с творци, които гостуваха от София. Винаги съм следвал новаторския дух на най-великите габровци – така се родиха моите начинания като първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и първата градска историческа компютърна игра Gabroville. За мен една от най-важните и стойностни рубрики в новинарския ми сайт Габрово Daily е историческата – защото смятам, че е важно съвременните габровци да четат не само за ремонти, инциденти и престъпления. Те трябва да познават и да се поучават и от великите габровци от нашето минало – затова и „Онлайн музей на Габрово“ е обществено важно начинание. Напоследък съм чест гост и в национални медии заради по-големите ми национални начинания като „Стародумци“, stornik.org, „Нощ на историите“, „Добрите българи“. Никога не пропускам да споделя, че съм габровец, дори да разкажа някоя габровска история – в ефира на БНТ, БНР, bTV, Нова телевизия, България он еър, Дарик радио… Правя го не по административно задължение, а по призвание – да се говори и чува все повече за приноса на Габрово и габровци.

Моя отдавнашна мечта беше създаването на специален исторически сайт за Габрово. И сега той вече е факт – създаден изцяло от мен, без помощта на публично или частно финансиране, без фондове и проекти, само следвайки моята мечта. Както писах още през 2014 г. в статия в „100 вести“ при обявяването на идеята за Онлайн музей на Габрово – „Нека покажем, че красивите неща в Габрово са се случвали поради волята и силата на неговите най-будни граждани – от делото на благодетеля Васил Априлов до индустриалния устрем на първите ни фабриканти“.

Уникалните за страната музеи, културни и научни институции в Габрово са добре дошли за партньорство, амбицията ми е “Онлайн музей на Габрово” да се превърне в „музей на музеите“ за нашия град.”

През 2019 г. Момчил Цонев получи национално признание за културната си дейност – Международната младежка камара го обяви за една от 10-те “Най-изявени личности на България за 2019 г.”, беше избран и сред “40 до 40” млади лидери за тази година. Уличният фестивал 6Fest, който Момчил създаде в Габрово през 2017 г., беше единственият габровски фестивал със самостоятелно участие в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

5 медии в медийната група Gabrovo.net/ Gabrovo Daily

С gabrovomuseum.bg медиите от най-голямата медийна група в региона Gabrovo.net/ Gabrovo Daily, създадена от Момчил Цонев, стават общо 5 – новинарския сайт gabrovodaily.info, информационния портал gabrovo.net, бизнес портала biz.gabrovo.net  и Онлайн енциклопедия Габрово gabrovowiki.com .

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

За Габрово Daily

Реклама в Габрово Daily

Допълнителни медийни и PR услуги на Габрово Daily

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.