Завършиха спешните мерки за опазване на външните мозайки в паметника Бузлуджа

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Фондация “Проект Бузлуджа” приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника Бузлуджа. Мерките са доказано ефикасни, тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени, споделят от организацията. Следващата цел е отварянето на сградата за посетители във възможно най-кратък срок.

Финансирането тази година е изцяло българско. В кампанията “Осинови мозайка” десет физически лица и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение. Вече всички мозайки в двата мозаечни кръга са защитени и ще бъдат запазени, докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември тази година работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен. След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Използвани са над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Ушити са 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Спешни мерки за опазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника Бузлуджа. Снимка: Фондация “Проект Бузлуджа”

Около 100 доброволци са се включили в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг.

Проведените мерки са възможни благодарение на съдействието на Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.