Градина от типа "Мандала" в център „Българка” в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"

Създадоха първата градина от типа „Мандала“ в „Етър“-а

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Градина от типа "Мандала" в център „Българка” в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Градина от типа „Мандала“ в център „Българка” в ЕМО „Етър“

Първата по рода си мултиизмерна градина от типа „Мандала” бе изградена в център „Българка” на Етнографския музей на открито „Етър” в Габрово. В нея са засадени растения, които виреят много добре в габровския Балкан, споделят от първия у нас музей на открито.

Градините „Мандала“ имат специфична геометрична форма. „В градинарството вместо да създаваме квадратни градини с цел продажба, можем да ги превърнем в по-хармонични произведения на изкуството, в една жива картина”, споделя Цветелин Петров, създателят на градината „Мандала“ в „Етър“-а

„Мандала”-та в център „Българка” има четири сектора, които концентрират четирите елемента от четирите посоки: въздух, огън, земя, вода. В средата е етер, който се свързва с центъра на съзнанието. Той се асоциира със съзиданието, затова в средата на „Мандала”-та е сложена роза.

Градините от типа „Мандала” въздействат по балансиращ начин на хората, разказва за тяхната философия Цветелин и допълва: „Когато се постигне вътрешната балансираност, тогава тя се отразява в света около нас. Нещата са свързани – отвън навътре и обратно“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.