Изложба „Майсторство от близо и далеч” в ЕМО "Етър" Габрово

Изложба в ЕМО „Етър“ показва майстори отблизо и далеч

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложба „Майсторство от близо и далеч” в ЕМО "Етър" Габрово
Изложба „Майсторство от близо и далеч” в ЕМО „Етър“ Габрово © ЕМО „Етър“

Нова изложба в Етнографски музей на открито „Етър“ Габрово проследява развитието на Панаира на традиционните занаяти. Експозицията „Майсторство от близо и далеч“ ще бъде открита на 16 юни в 12:30 ч. в пространството над Дърворезбарската работилница. Ще можем да разгледаме изложбата до края на септември. На 2-6 септември 2017 г. ще се проведе и ХV Международен панаир на традиционните занаяти.

Глинена статуетка от Судан, автор Лейла Адам
Глинена статуетка от Судан, автор Лейла Адам © ЕМО „Етър“

Автори на изложбата „Майсторство от близо и далеч” са: Величка Илиева – главен уредник, Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти”. Изложбата включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”.

Историята на панаира в ЕМО „Етър“

Първата панаирна проява в ЕМО „Етър“ от подобен характер е през 1990 г. Идеята е да се възстанови в музейна среда, при строго придържане към традициите, панаир от миналото, с акцент върху занаятчийското производство.

Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на септември, музеят става притегателен център на майстори от цялата страна, дошли да представят своята продукция, да обменят идеи и опит.

Чехли от Украйна, автор Олена Сидоренко
Чехли от Украйна, автор Олена Сидоренко © ЕМО „Етър“

През 2003 година събитието прехвърля пределите на страната, привличайки майстори от чужбина. Провежда се Първи международен панаир на традиционните занаяти. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“, с подкрепата на медии, занаятчийски камари, туроператорски фирми.

В периода от 2003 до 2016 година в него участват майстори от Азербайджан, Беларус, Великобритания, Литва, Мароко, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Сирия, Судан, Украйна, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Южна Корея, Япония и други.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.