Панаир на народните занаяти в Етъра

Грънчари от цял свят се състезават в майсторската надпревара на Панаира в „Етър“-а

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Панаир на народните занаяти в Етъра
Международен панаир на традиционните занаяти, ЕМО „Етър“, 2014 © ЕМО „Етър“

Международната майсторска надпревара по време на XVII Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ ще бъде в занаята „Грънчарство“. От 5 до 8 септември ще се състезават майстори от Франция, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България.

Според регламента на състезанието участниците в надпреварата трябва да изработят по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на своя автор. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в „Етър“-а догодина.

За трета поредна година към Международната майсторска надпревара се организира Младежка секция. През 2019 г. участието е на възпитаници на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян. Победителят получава наградата „Бронзова хлопка”, а учебното заведение има право на изложба базар през следващата година.

ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 6 до 8 септември тази година в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово. Какво да очакваме от панаира на занаятите в „Етъра“-а през септември?

Повече от 40 ще са българските участници в изложението базар. Тази година място намират и не малко занаяти и поминъчни дейности в риск, при които е застрашено предаването на традицията. Четете повече в статията на Габрово Daily тук.

Повече от 30 чуждестранни майстори от 16 държави ще представят пред гостите на Панаира съхранени традиционни техники и съвременното състояние на занаятите в своите страни. Четете подробности тук.

Източник: ЕМО „Етър“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.