ДТ "Рачо Стоянов" Габрово © Габрово Daily

Драматичен театър Габрово търси участници за Летен театрален форум

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Драматичен театър Габрово организира Летен театрален форум за млади актьори, режисьори, студенти по актьорско майсторство и театрални теоретици. Първото издание на форума ще се проведе от 4 до 11 юли 2022 г. в Габрово. То ще бъде лятна художествено-творческа актьорска резиденция за 30 участници и 5 души със статут на слушатели. Участието в него ще става по предварителен подбор на кандидатите, одобрени от четиричленно жури.

В програмата му са включени три модула: Ежедневни тричасови репетиции – осемдневна програма за активна работа на актьора; Ежедневни четиричасови уъркшопи – шест творчески уъркшопи по различни направления, пряко свързани с актьорската работа на сцена с професионалисти от страната и чужбина; Ежедневни вечерни творчески срещи – седем творчески срещи с изявени личности в сферата на театралното изкуство с цел създаване на приемственост между различните поколения в театъра, обмяна на опит и вдъхновение.

Предвижда се Летният театрален форум да завърши с публично представяне на резултатите. Това ще приобщи и запознае публиката с работните процеси в театъра. Официални гости в заключителната вечер ще бъдат театрални дейци от цялата страна – директори на театри, режисьори и продуценти. Те ще имат възможност да отправят покани към участниците за бъдещи проекти. Желанието на организаторите е да превърнат форума в действащ пазар на труда в сферата на театъра.

Част от срещите и уъркшопите в събитието ще се проведат на емблематични за града и околността места като Художествена галерия „Христо Цокев“, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Дом на хумора и сатирата.

Кой може да кандидатства и как?

От Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово отправят покана за участие към студенти по актьорско майсторство, наскоро завършили висшето си образование актьори, действащи актьори, които искат да се развиват, режисьори, драматурзи и театроведи с любопитство към спецификите при работа с актьори.

Освен 30 свободни места за активните участници, организаторите предвиждат още пет позиции за слушатели. Статутът на слушател осигурява свободен достъп до всички репетиции, уъркшопи и творчески срещи като наблюдател на процесите. Квотата за слушатели включва: 3 места за режисьори и/или студенти по режисура; 1 място за театровед и/или студент по театрознание и 1 място за драматург или студент по драматургия.

Кандидатите за място във форума като „активен участник“ подават следните документи: CV на кандидата; диплома за завършено образование по специалностите „актьорско майсторство за драматичен театър“, „актьорско майсторство за куклен театър“ или служебна бележка от ВУЗ за завършен семестър по същите специалности и мотивационно писмо.

Кандидатите за място във форума като „слушател“ подават следните документи: CV на кандидата; диплома за завършено образование по специалностите „режисура за драматичен театър“, „режисура за куклен театър“, „драматургия“ или „театрознание“ или служебна бележка от ВУЗ за завършен семестър по същите специалности и мотивационно писмо.

Кандидатурите могат да се изпращат от 15 февруари до 15 април 2022 г. на e-mail: forum@dramagabrovo.com. При липсваща част от изисканите документи, кандидатурите няма да бъдат разглеждани. Подборът на кандидатите ще се проведе до 30 май 2022 г.

Кой ще оценява кандидатите?

Участниците ще бъдат избрани от четиричленна комисия в състав: Гергана Змийчарова – създател и координатор „уъркшопи“ на Летния театрален форум, Светослав Славчев – създател и координатор „творчески срещи“ на Летния театрален форум, Петко Койчев – директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Петринел Гочев – главен режисьор в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово (с право на два гласа).


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.