Три възстановки на обичая Лазаруване предлага ЕМО „Етър” на 23 април (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Лазаровден в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Лазаровден в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Три различни възстановки на обичая Лазаруване ще видят посетителите на ЕМО „Етър“ – Габрово на 23 април. На Лазаровден девойките са облечени в автентични габровски носии, носят кошници, украсени с цветя и венци на главите си.

Според старата българска традиция Лазаровден е най-хубавият пролетен празник, в който участват млади, неомъжени моми, които вече са готови да се задомят. Празнува се една седмица преди Великден в събота.

За шеста поредна година в музея се провежда ”Училище за лазарки”, в което участват момичета, над 13 години. Целта на това училище е запознаване на участничките с обичая Лазаруване и доближаване до автентичността на празника. Момичетата се въвеждат в символиката на Лазаровден и разучават обредни лазарски песни и танци. След преминаване на обучението си в ”Училището за лазарки”, момичетата участват във възстановка на обичая Лазаруване, която се провежда в ЕМО „Етър”.

За първа година ЕМО „Етър” организира „Подготвително училище за лазарки”. Участие взеха момичета, от НЧ „Зора-1872” Нова махала, Габрово, които все още не са достигнали възрастта за лазаруване.

Ето и програмата за празничния 23 април в ЕМО „Етър“:

В 11:30 часа започва програмата, в която участничките в „Училище за лазарки” ще представят обичая.

В 13:00 часа обичаят ще бъде представен от лазарска група от НЧ „Зора-1872” Нова махала, Габровско.

В 14:30 часа малчугани от ЦДГ „Явор” в Габрово ще представят тържеството си „Лазаровден – от минало към бъдеще”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.