Лазарките в ЕМО „Етър“ носят късмет (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Лазаровден в Етъра 2016 © ЕМО "Етър"
Лазаровден в Етъра 2016 © ЕМО „Етър“

Девойки представиха лазарски песни и танци в ЕМО „Етър“ днес. Единадесет момичета получиха „Уверително”, че са участвали в обичая Лазаруване в ЕМО „Етър” и според българската народна традиция те вече са моми, съобщават от първия у нас музей на открито.

Да срещнеш лазарка на този ден е за късмет, уверяваше приятелите си възрастна софиянка, която прояви особен ентусиазъм да си направи селфи на фона пъстрите носии на младите момичета.

Лазаровден в Етъра 2016 © ЕМО "Етър"
Лазаровден в Етъра 2016 © ЕМО „Етър“

Особено очарована от видяното е малката Ния. Момиченцето още няма две години, но е пристигнала с родителите си в ЕМО „Етър”, облечена в народна носия. Майка й Деница вече е решила, че когато достигне подходяща възраст, ще я запише в училището за лазарки, което се организира от музея. Ния сияе в народната си носия, докато слуша думите на своята майка. Тя осъзнава, че се случва нещо по-различно, тъй като усеща реакциите на околните. Майката й вярва, че така детето ще се научи да обича и зачита българските традиции.

Кристина е малко по-голяма и също е дошла в ЕМО „Етър”, облечена в народна носия. Бащата Венцислав разказва, че съседка на семейството предизвикала интереса на детето към българските обичаи със своите разкази. „Тя ни каза, че за Лазаровден е приготвила подарък и ни даде носията. Малката я облече, много се хареса и решихме да дойдем на празника”.

Лазаровден в Етъра 2016 © ЕМО "Етър"
Лазаровден в Етъра 2016 © ЕМО „Етър“

На Лазаровден Олга Милчелиева от София избра ЕМО „Етър”, за да срещне лазарки. „Днес е Лазаровден. Един много хубав празник, на който е за добро да срещнеш лазарки. От дете не бях идвала на Етъра и решихме през почивните дни да го направим. За жалост аз лично никога не съм обличала носия на лазарка”, казва тя.

Момичета от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в ямболското село Зимница са дошли да видят как се пресъздава лазаруването в ЕМО „Етър”. Познават добре обичая, тъй като са участвали в негова възстановка. Лазарките в ЕМО „Етър” им харесват, а традицията е предадена много автентично, смятат те.

На 23 април в музея започна кампания за набиране на средства, с които да се закупят характерни за Балкана билки. Те ще бъдат засадени на територията на ЕМО “Етър” и когато дарител дойде на Еньовден ще може да си наберат от тях.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.