Кадър от филма на Тома Томов „Кристо на 75“

Спомените на Христо Явашев за детството в Габрово оживяват в прожекция в Дома на хумора

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кадър от филма на Тома Томов „Кристо на 75“
Кадър от филма на Тома Томов „Кристо на 75“ © БНТ

Един от най-успелите български творци с габровски корен Христо Явашев – Кристо ще сподели житейските си виждания за любовта, за притежанието като враг на свободата и за интензивните 16-часови работни дни в документалния филм на журналиста Тома Томов „Кристо на 75“. Събитието е част от филмовата програма на Дома на хумора и сатирата към изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“.

Поканата от Веселата къща в Габрово е за 18 ноември 2017 г. В 10:30 ч. започва екскурзоводен тур, а в 11:00 ч. е прожекцията.

Повече за Христо Явашев прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Авторът Тома Томов използва диалогичната форма, за да представи уникални детайли от живота на Кристо. Във филма Христо Явашев разказва за детството си в Габрово, за впечатленията си като студент в Художествената академия. Стремежът да види повече неща го изпраща в Прага. В чешките галерии той за първи път вижда оригиналите на Клее, Миро и Пикасо и взема решение да не се връща в България.

Как ще продължи филмовата програма за Христо Явашев в ДХС

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец ще бъдат показвани различни документални филми, посветени на артистичната двойка Кристо и Жан Клод и тяхното творчество. Освен в събота през деня, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Христо Явашев – Кристо се „завръща“ в Габрово с две изложби

Със заплащането на входна такса посетителят може да гледа филмите, да  се включи в екскурзоводния тур и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

Мост към Кристо

На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.

Филмите са любезно предоставени от Българска национална телевизия.

Домът на хумора и сатирата с ново работно време

Музей „Дом на хумора и сатирата“ е с ново работно време за посетители!

Вторник – неделя от 09:00 – 18:00 часа (последните посетители  влизат в 17:30)

Почивен ден – понеделник


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.