За първи път в Габрово – концерт на възглавници

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

© Концерти на възглавници
© Концерти на възглавници

За първи път в Габрово ще се състои „концерт на възглавници“, част от програмата на Международния фестивал „Дни на камерната музика“. Нетрадиционното събитие е на 11 септември, неделя, от 11 часа в градинката до Театъра (при лошо време – в зала „Възраждане“). Входът е свободен. Целта на концерта на възглавници е да въведе най-малките в красотата на класическата музика.

Какво предстои в програмата на Дни на камерната музика 2016, вижте тук:

Дни на камерната музика с нестандартни концерти за 40-годишния си юбилей (ПРОГРАМА)

 

Какво представляват Концертите на възглавници?

© Концерти на възглавници
© Концерти на възглавници

Концерти на възглавници започват своя път преди четири години в София. Това са първите семейни класически концерти в България – за деца, родители, баби и дядовци. Няма възрастови ограничения за посетителите на концертите. С еднакво удоволствие посрещаме както новородени бебета в количка, кошче, слинг, така и прохождащи деца, а също и техните каки и батковци. Всички малки гости са добре дошли – за нас е важно цялото семейство да е заедно. Можете да доведете и баба и дядо – споделят организаторите.

Вижте във видеото как изглежда един концерт на възглавници:

След откриването на концерта изпълнителите представят инструментите, на които ще свирят и разказват на децата по достъпен и интригуващ начин за композитора и произведението, което изпълняват. Родителите имат много важна роля през това време. Те дават личен пример с поведението си – слушат внимателно, ръкопляскат, не си говорят помежду си, изясняват думите на изпълнителите на детето или го насърчават да зададе своите въпроси. Децата са свободни да рисуват, да се разхождат или танцуват в концертната зала.

Каква е музикалната програма за концерта?

Както във всички дебюти на „Концерти на възглавници“ извън София досега, и в Габрово участие ще вземат музикантите от обожавания „Брас квинтет“ от медни духови инструменти. Музикалната програма ще включва популярни оперни преработки, горещи испански ритми и вдъхновяващи джазови композиции. Габровци ще чуят откъси из “Кармен” на Бизе, “Трубадур” и “Аида” на Верди,“Порги и Бес” на Джордж Гершуин, “Орфей в Ада” на Офенбах, откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн, валсове на Йохан Щраус. 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.