Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан” на Етнографски музей на открито "Етър"

„Мартеници от гайтан“ е новият конкурс на „Етър“-а за деца

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан” на Етнографски музей на открито "Етър"
Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан” на Етнографски музей на открито „Етър“ © ЕМО „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър” обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан” за първи път. Участие могат да вземат деца и подрастващи до 18 години, съобщават от първия у нас музей на открито. Приемат се индивидуални и групови участия.

Условия на конкурса „Мартеници от гайтан“

Мартениците за конкурса трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали.

По време на конкурса от 15 януари до 15 февруари 2018 г. ще бъдат организирани творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан в Център „Българка” по предварителна заявка. Таксата за участие е 2 лв на дете.

Гайтан може да бъде закупен или поръчан в ЕМО „Етър” на телефон 066/801 840. Гайтан се предлага до изчерпване на количествата. Доставката е с куриер с наложен платеж.

Мартениците за конкурса, придружени с имена на участниците, възраст, клас, име на училище / клуб, читалище /, адрес, телефон за контакт, активен email се изпращат на адрес: Габрово 5309, ул „Ген.Дерожински” 144, Етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Мартеници от гайтан”.

Краен срок за приемане на мартениците е 15 февруари 2018 г.

Отличените в конкурса мартениците остават за фонда на музея. Всички останали се  включват в благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат дарени на инициативата „Българската Коледа”, провеждана  под патронажа на Президента на Република България.

Победителите получават диплом за участие, годишни абонаментни карти за посещение на ЕМО „Етър” и предметни награди.

Какво всъщност е гайтан?

Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на българското народно облекло. Широкото му използване води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждането в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в ЕМО „Етър”. Съвременните възможностите за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, а защо не и при изработка на един толкова български обреден символ, какъвто е мартеницата.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.