Мара Белчева

Шести национален конкурс за поезия „Мара Белчева“ в Севлиево (ОБЯВА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Мара Белчева
Мара Белчева

Статията е обновена на 27 юли 2018 г. Първоначално обявеният краен срок за участие 24 септември 2018 г. е променен на 24 август 2018 г. – бел. ред.

Националният конкурс за поезия „Мара Белчева”, посветен на севлиевската поетеса Мара Белчева, е обявен за шести път. Организатор е Община Севлиево в партньорство с Градската библиотека, Бизнес сдружение „Севлиево XXI век”, в. „Росица” и Съюзът на българските писатели. През месец септември се навършват 150 години от рождението на севлиевската поетеса.

Красотата и талантът на Мара Белчева са се допълвали и преплитали в нейните звучни стихове и проза. Тя оставя дълбока следа в българската литература заради откровенията и искреността в изписаните думи. Известната севлиевка е вълнувала цели поколения и пленявала десетки мъжки сърца. Остава обаче вярна на чувствата си и затова успява да запази достойнството и името си чисти въпреки клеветите и завистта на нейни съвременници.

Организаторите на конкурса смятат, че интересът към родните автори не е утихнал, а желанието към създаването на нови творби е все така силно. Затова целта на инициативата е да бъде предизвикан и стимулиран творческият потенциал на българските поетеси, чиито творби носят духа на нашето време, поезия – търсеща и отговаряща на многобройните въпроси, които съвремието поставя. Пример за тях може да бъде именно Мара Белчева.

Как да участвате?

Право на участие имат български поетеси, чието творчество отговаря на целите на конкурса, а представените произведения не трябва да са отличавани в други подобни прояви.

Конкурсът е явен. Всеки кандидат трябва да изпрати 3 (три) поетични творби, придружени с имената на автора, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството на кандидата. Материалите се изпращат на e-mail: mara_belcheva_sevlievo@abv.bg или с препоръчана кореспонденция не по-късно от 24 август 2018 г. на адрес:

5400, Севлиево

ул. „Св. Княз Борис I” № 20

Градска библиотека

За национален конкурс за поезия „Мара Белчева”

Оценка и награди в конкурса

Конкурсните произведения се оценяват от комисия, включваща представители на организаторите и институциите в Севлиево от сферата на културата.

Предвиждат се грамоти за участие и награди, които ще бъдат обявени и връчени на тържествена церемония, организирана през месец септември в рамките на Честванията по повод 150-годишнината от рождението на Мара Белчева.

Първа награда – грамота и парична сума – 500 лв.

Втора награда – грамота и парична сума – 300 лв.

Трета награда – грамота и парична сума – 100 лв.

Награда на бизнес сдружение „Севлиево XXI век” за севлиевска поетеса

Специални награди на съорганизаторите на конкурса

За справки и допълнителна информация

Градска библиотека – 0675 / 3 27 22 и

Отдел „Култура и ЕИВ” – 0675 / 396 156


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.