Национален музей на образованието на 45 години © НМО Габрово

Ученически конкурс „Времена и будители“ акцентира върху учителите участници в Априлското въстание

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Стартира трети национален конкурс за ученици „Времена и будители”, посветен на 145 години от Априлското въстание и участието на българските учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането. Организатори са Националният музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово.

Сред учителите участници в Априлското въстание от музея припомнят имената на Бачо Киро, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Никола Беловеждов, Найден Попстоянов, Райна Попгеоргиева, Захари Величков, Петър Бонев, Христо Меджидиев,  Танчо Кривчов, Найден Сланинков, Иван Соколов и десетки още герои.

Участници и регламент

В конкурса могат да участват ученици от V до XII клас от всички български училища в и извън страната, разпределени в две възрастови групи, както следва:

  • I възрастова група от V до VII клас (индивидуално и групово участие);
  • II възрастова група от VIII до XII клас (индивидуално и групово участие).

Конкурсът включва два модула:

  1. Изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. – за ученици от V до VII клас. Постерите се изработват на хартиен носител с формат А3 или 50/70 см – до 3 броя.
  2. Създаване на мултимедийна презентация – за ученици от VIII до XII клас. Мултимедийните презентации се създават на програма Power Point с времетраене от 5 до 10 мин. (Може да се използват и алтернативни презентационни програми. Изпратеният файл да е конвертиран в PDF)

Постерите и презентациите трябва да включват информация, свързана с участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание; примери за историческата памет на поколенията  (отбелязване на годишнини, имена на училища, читалища, улици; паметници и символи, израз на почит и признателност).

Награди

Журито номинира по 10 постера и презентации и от тях класира на първо, второ и трето място в съответния модул.

ПЪРВО МЯСТО: таблет

ВТОРО МЯСТО: електронен четец

ТРЕТО МЯСТО: външен хард диск.

Всеки участник в конкурса получава грамота за участие.

Организаторите на конкурса ще обявят резултатите  на 1 ноември 2021 г. на сайта на музея www.nmogabrovo.com.

Срок и начин за участие в конкурса

Краен срок за представяне на постерите и презентациите – 30 юни 2021 г.

Постерите и презентациите се изпращат по пощата с обратна разписка или по куриер за сметка на изпращача във вид, който не нарушава целостта им.

Всяка творба трябва да бъде придружена с данни на участника (трите имена, училище, клас, телефон, електронна поща и адрес).

Адрес за изпращане:

ЗА ТРЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ”

Национален музей на образованието – Габрово
ул. „Априловска” № 15, п. к. 62
Габрово 5300

За допълнителна информация: nmopr@abv.bg, тел. 066 806 461


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.