"Голямата любов" (1969 г.) на режисьора Пиер Етекс

Кинопрограмата в Дома на хумора и сатирата продължава с непознатия французин Пиер Етекс

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

"Голямата любов" (1969 г.) на режисьора Пиер Етекс
„Голямата любов“ (1969 г.) на режисьора Пиер Етекс

Програмата с кинолектории и филмови комедии в Дома на хумора и сатирата в Габрово продължава. На 21 септември от 19 часа ще можем да гледаме френски филм „Голямата любов“ (1969 г.) на режисьора Пиер Етекс.

Френската филмова комедия е добре позната и любима на българските кинозрители от всички поколения главно заради таланта на плеада звездни актьори, наложили се като звезди в киното след Втората световна война. В съзнанията ни веднага изплуват образите на актьори като Фернандел, Бурвил, Луи дьо Фюнес.

Непознатият Пиер Етекс

Непознат за нашата публика остава Пиер Етекс /1928-2016/. Неговото кинематографично наследство – уви! – не е голямо – Етекс заснима пет пълнометражни и три късометражни филма, реализирани предимно в шестото десетилетие на миналия век. Творчеството му обаче е значимо от гледна точка на това, че то стъпва на голямата традиция на американската класическа бурлеска от началото на века, обогатявайки я както с по-смела сатира на социалните порядки, така и с чисто сюрреалистични визуални търсения, отразяващи размиването на границите между илюзия и реалност. Пиер Етекс стартира в киното благодарение на Жак Тати, но цялото му творчество е белязано със значителното сценарно присъствие на Жан-Клод Кариер – редовният тогавашен драматург на филмите на „сюрреалиста” Луис Бунюел…

Един почтен буржоа изпада в комедийни ситуации

Филмът „Голямата любов” /1969/ е признат за най-зрялото произведение на Пиер Етекс. Тук той разработва един доста чувствителен персонаж, „разкъсван от противоречията между духовното, което носи у себе си, и материално-отчуждаващите фактори, с които е наситен съвременният живот” /проф. Тодор Андрейков/. Почтеният „буржоа” на Етекс е екзистенциално объркан човек и чисто комедийните ситуации, в които попада, доста често са предизвикани от собственото му въображение, стремящо се да осигури психологическа защита на субекта от реалността.

ПРОЖЕКЦИЯ: „ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ” /”Le Grand amour”/ – Франция, 1969, реж. Пиер Етекс, в ролите Пиер Етекс, Ани Фрателини, Никол Калфан, Ален Жане и др., 83 мин.

Програмата на Дома на хумора и сатирата „КИНОЛЕКТОРИЯ – ФИЛМОВАТА КОМЕДИЯ – ТРАДИЦИЯ, СТИЛОВЕ, ПРЕДСТАВИТЕЛИ“ се реализира в партньорство със сдружение „Артерия” и галерия „Орловска 10“ и е неразривно свързана с инициативите на Клуб „Вторник кино!“. 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.