Кадър от филма „Нямо кино” на реж. Мел Брукс

Лайза Минели и Пол Нюман – на екран в Дома на хумора и сатирата

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кадър от филма „Нямо кино” на реж. Мел Брукс
Кадър от филма „Нямо кино” на реж. Мел Брукс

Домът на хумора и сатирата кани на последната за годината прожекция от поредицата с филмови комедии. Лекторът Цветомир Цанков ще ни запознае с личността и творчеството на Мел Брукс и ще ни представи един от неговите най-запомнящи се филми – „Нямо кино” /1976/, в който участват Лайза Минели, Марсел Марсо, Пол Нюман и др. Събитието е на 12 декември от 18.00 ч.

Мел Брукс – режисьорът с вкус към пародията

Мел Брукс е един от най-ярките американски комици-режисьори след втората половина на 60-те години на миналия век.  Към какво ли не е прилагал Брукс пародийния си подход в многолетната си кариера – към уестърновите клишета /”Пламтящи седла”/, към класическия филм „Франкенщайн” /”Младият Франкенщайн”/, към творчеството на Алфред Хичкок /”Аерофобия”/, към фантастичния жанр в лицето най-вече на „Междузвездни войни” /”Космически топки”/.

Във филма „Нямо кино“ Брукс пародира стила на американските кинокомедии от времето на Мак Сенет, Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън. Лентата залага на изпипана комедийна драматургия, на ексцентрична игра и оригинално подбран актьорски състав, на перфектна синхронизация между музика, звукови ефекти и визия, както и на носталгията към една отдавна отминала киноепоха – тази на „Големия ням”…

Кинолекторията „Филмовата комедия – традиция, стилове, представители” се реализира в партньорство със Сдружение „Артерия” и Галерия „Орловска 10”. Събитието е част от познатия ни Клуб „Вторник кино“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.