Габрово се готви за първия в света карнавал в изолация – без шествие, а онлайн и от терасите

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Карнавалът „Габрово 2020 – между изтока и запада“ ще е първият карнавал в света по време на Covid – 19. Тази година традиционното шествие с около 90 карнавални картини, около 40 макета и над 2500 участници няма да се състои, както беше предвидено за 16 май. Причината е в епидемията от COVID-19 и забраната за провеждане на масови събития. Няма да има и рязане на опашката на котката. Но вместо това от Карнавал Габрово канят да се включим в конкурс, а на 16 май ще има видео излъчване на живо. Вижте още подробности за Карнавала тази година, обявени днес от Община Габрово.

И все пак карнавални макети по улиците на Габрово ще има. На 16 май от 19:00 часа, в три лъча ще тръгнат и три платформи с макети. Един образ със сигурност ще се отличи сред гигантските герои – този на генерал Мутафчийски. От Карнавала в Габрово обещават да го разходят из града, за да види как се спазват мерките за борба с Covid – 19.

Габровската музикална общност също не остава безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

Участвайте в карнавала на Габрово от дистанция

От Община Габрово призовават всички фенове на карнавала да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента, да се присъединят към карнавалното видеоизлъчване на живо, което ще започне в 19 часа на 16 май във фейсбук страницата Карнавал Габрово. Виртуално в събитието ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.

Вече е обявен и конкурс за най-карнавална тераса, семейство и домашен любимец. Какъв точно е конкурсът и как да участвате, четете в статията на Габрово Daily тук.

Любопитното тази година е, че паметникът на Рачо Ковача освен традиционната бяла риза и червен пояс е с маска на лицето. За първи път Рачо се появява с маска в колаж на Фейсбук страницата „Класически габровец“ на 8 март. Това е денят, когато беше обявен първият в страната случай на болен от новия коронавирус в Габрово. Как изглежда Рачо Ковача с маска – на колаж и в действителност, вижте в статията на Габрово Daily тук.

„Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства – коментира ситуацията кметът на града Таня Христова, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем на ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства – в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор.“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.