Над 300 карикатури на 140 автори завладяват Дома на хумора

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Автор: Сергей Тюнин, Русия
Автор: Сергей Тюнин, Русия

„Карикатурен десант“ завладява Дома на хумора и сатирата в Габрово. Две от залите на Веселата къща вече са окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове – 4 мащабни изложби с над 300 карикатури на 140 автори от десетки държави.

Откриването на изложбите е на 6 октомври т.г. от 17.30 ч. в зала 5. В него ще участват и възпитаниците на габровската Танцова школа „Лиана“ с ръководител Лиляна Пантелеева. Творбите от есенната програма на Веселата къща „Карикатурен десант“ ще могат да бъдат разгледани до 30 ноември, съобщава Дарина Маринчевска.

Габровци имат привилегията веднага след столичани да се насладят на една забележителна селекция творби от 41-та Национална изложба на карикатурата – София 2016. Тази година в традиционния преглед на съвременната българска карикатура участват 38 художници, чиито творби отразяват проблемите на днешното общество. Широко е застъпена политическата сатира, както винаги присъстват и актуалните теми по света и у нас – тероризмът, бежанската криза, реформите в образованието и съдебната система, опазването на природата, битовите престъпления, войната по пътищата и др. Гостуващата в Габрово селекция съдържа 156 творби на 19 изявени български карикатуристи и ще бъде представена от Ивайло Цветков – председател на секция „Карикатура“ към СБХ.

Автор: Майя Чолакова, България
Автор: Майя Чолакова, България

Лауреат на Наградата на Музея „Дом на хумора и сатирата“ от тазгодишната 41-а Национална изложба на карикатурата е Майя Чолакова. Наградата включва плакет „Светът е оцелял, защото се е смял“, диплом и гостуване със самостоятелна изложба в Дома на хумора. На първата си изложба в Габрово Майя Чолакова лично ще представи свои 46 скорошни творби, обединени в „Игра на абсурд“.

Третата гостуваща изложба идва от Русия и е плод на Международния конкурс за иронична графика, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва. „Усмивката на Гагарин“ е на тема космонавтика и включва 64 произведения на 61 автори от 20 държави. Специално за вернисажа пристигат гости от Русия: Андрей Рижов – председател на Гилдията, член в журито на 21-то Международно биенале – Габрово 2013; Александър Клишченко и Станислав Ашмарин – изявени карикатуристи и участници в конкурсите на Биеналето през годините.

Четвъртата изложба е „Маслината“ – колекция с най-доброто от едноименния Международен конкурс за карикатура, провеждан в гр. Кирения, Кипър. Изложбата представя носители на различни награди през годините – 63 творби на 59 художници от 24 страни. Във фокуса на карикатуристите е вечното маслиново дърво, което дава препитание, но заема и свое място в историята, философията и митологията.

Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.