Икона от изложбата иконопис на НГПИ "Тревненска школа" в галерия "Орловска 10"

Дипломанти от „Тревненска школа“ с изложба на иконопис в галерия „Орловска 10“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Икона от изложбата иконопис на НГПИ "Тревненска школа" в галерия "Орловска 10"
Икона от изложбата иконопис на НГПИ „Тревненска школа“ в галерия „Орловска 10“

Галерия „Орловска 10“ в Габрово отваря врати на Велика сряда за изложба на дипломанти от НГПИ „Тревненска школа“ гр. Трявна, специалност „Иконопис“.

Откриването е на 4 април от 18 часа, а изложбата ще продължи до 16 април, съобщават от галерията.

В периода ІХ – ХІХ век българският изобразителен гений се изразява изключително със средствата на православната християнска образност. Иконописците на България осмислят приетите с християнството византийска естетика и канон и оставят за поколенията прекрасни образци на православната иконопис, отреждащи на националните ни школи значимо място в европейската и световна история на изкуството. България се връща във вярата, възражда се и изкуството на иконописеца.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.