Изложби “Кристо и Жан-Клод. Проекти" и "Роден в Габрово" в ДХС

Христо Явашев – Кристо се „завръща“ в Габрово с две изложби

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложби “Кристо и Жан-Клод. Проекти" и "Роден в Габрово" в ДХС
Изложби “Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ в ДХС © ДХС

Две изложби, посветени на световноизвестния творец от Габрово Христо Явашев-Кристо, се откриват днес в Дом на хумора и сатирата – “Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“. Откриването е на 27 октомври 2017г. /петък/ от 19:00 ч., съобщават от Веселата къща в Габрово. Изложбите са отворени за публика до 17 юни 2018 г.

Повече за Христо Явашев прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ представя шестнадесет проекта на артистите и ранни произведения. Започва с прехода от ранните творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини) към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата. Показвано е и видео интервю с Кристо за ранните му творби на доц. Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев, заснето в Ню Йорк.

Кристо в студиото си с подготвителна рисуна за Мастаба, 2012. Фотограф Волфганг Фолц © 2012 Christo
Кристо в студиото си с подготвителна рисуна за Мастаба, 2012. Фотограф Волфганг Фолц © 2012 Christo

Хронологично са представени мащабните проекти на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са Желязната завеса, Завеса в долината, Опакования Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета, Опакования Пон Ньоф. Последният реализиран проект, „Плаващите кейове” присъства с видео кадри на Недялко Данов от филма на БНТ „Мост към Кристо“, направен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата завършва с проекта „Мастабата”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Плаващите кейове“ на Христо Явашев – Кристо – вече и в Габрово (СНИМКИ)

Документалната изложба „Роден в Габрово“ разказва за живота на семейство Явашеви в град Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството. Това е своеобразна „капсула на времето”, в която ни води разказа на журналистката Евгения Атанасова-Тенева. Представя живота на семейство Явашеви ̶ Цвета и Владимир и техните трима сина в Габрово. Ще проследим ранните години на малкия Христо в Габрово, ще разгледаме детските снимки на световноизвестния творец с неговите братя.

Художественият кръжок в Габрово, 1948. Фотограф неизвестен. Личен архив на Драган Немцов
Художественият кръжок в Габрово, 1948. Фотограф неизвестен. Личен архив на Драган Немцов

Събрани са лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от държавния архив в Габрово и други институции. Показани са стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Експозицията напомня и за времето на бурното индустриално развитие на Габрово и историческите обрати, белязали съдбата на града и неговите жители в средата на миналото столетие.

ОЩЕ ЗА ХРИСТО ЯВАШЕВ

13 юни 1935 г. – роден е Христо Явашев – Кристо

По време на изложбата ще бъде показана и програма от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните проекти.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.