Изложба на три поколения от фамилия Попгенчеви ще представи Домът на хумора и сатирата

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложба на три поколения от фамилия Попгенчеви в Дома на хумора и сатирата © ДХС
Изложба на три поколения от фамилия Попгенчеви в Дома на хумора и сатирата © ДХС

Мащабна изложба на три поколения талантливи художници от известната артистична фамилия Попгенчеви ще представи Домът на хумора и сатирата във Весел четвъртък. Откриването на изложбата е на 29 октомври т.г. от 17.30 ч., съобщава Дарина Маринчевска от Веселата къща в Габрово.

Общо 75 платна на Емил Попгенчев, съпругата му Снежина Попгенчева, дъщерята Ема Байрактарова и внучката Станислава Байрактарова вече са аранжирани в зала „Стефан Фъртунов“ на Дома на хумора и сатирата. Изложбата ще представи другата дъщеря Веляна Попгенчева.

Емил Попгенчев © Дом на хумора и сатирата
Емил Попгенчев © Дом на хумора и сатирата

Всеки член на фамилия Попгенчеви носи в себе си любовта към изкуството и в течение на годините изгражда свой собствен стил. Прекрасни творци и изключителни хора с добри сърца, Емил и Снежина Попгенчеви продължават да живеят сред нас чрез творбите си, които доставят естетическа наслада, внушават настроения, носят поуки и подтикват към размисъл.

Снежина Попгенчева © Дом на хумора и сатирата
Снежина Попгенчева © Дом на хумора и сатирата

Приживе майсторът на четката Емил Попгенчев често засвидетелства своята обич и уважение към родното Габрово. През 2003 г. проектира и изпълнява декоративното пано „Светът е оцелял, защото се е смял“ върху фасадата на ДХС, в което синтезира габровските символи, местни нрави и маскарадни обичаи. През 2007 г. следва нов щедър жест – художникът дарява на Дома на хумора и сатирата 45 свои и на съпругата си живописни платна, като това е най-мащабното дарение за фонда „Хумор на народите“ от съвременен български творец за последните 20 години.

Ема Байрактарова © Дом на хумора и сатирата
Ема Байрактарова © Дом на хумора и сатирата

Наследили таланта на родителите си и израснали от малки в изложбените зали и ателиетата, дъщерята и внучката споделят любовта към Габрово и достойно следват пътя на Попгенчеви. И двете участват в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а в настоящата изложба представят общо 23 свои творби.

Гостите на вернисажа ще имат удоволствието за пореден път да чуят възпитаниците на Музикален клуб „Весела“, които ще поздравят присъстващите със свои клавирни изпълнения.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.