За първи път в Габрово изложба на Валентин Атанасов – в Дома на хумора и сатирата

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

 

Изложба на Валентин Атанасов - в Дома на хумора © ДХС
Изложба на Валентин Атанасов – в Дома на хумора © ДХС

За първи път пред габровска публика художникът Валентин Атанасов ще представи свои творби и своя авторска музика в изложбата „Раждане на Светлината“. Както платната, така и музикалното произведение са създадени преди години и досега търпеливо са чакали повод да бъдат показани. Тази година поводът е налице – настоящата 2015 г. е обявена от ООН за Година на светлината и светлинните технологии, а изявата в Дома на хумора и сатирата се осъществява съвместно с габровския клон на Съюза на физиците в България, съобщава Дарина Маринчевска от Веселата къща в Габрово.

Откриването на изложбата е в 18.00 ч. на 19 ноември 2015 г. в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата“. Творбите ще останат на разположение на габровци и гости на града до края на годината.

Изложба на Валентин Атанасов - в Дома на хумора © ДХС
Изложба на Валентин Атанасов – в Дома на хумора © ДХС

Тематичната изложба „Раждане на Светлината“ включва 43 живописни платна. Те са част от цялостен цикъл творби, посветени на светлината – явление, без което животът на Земята не би бил възможен. Картините пленяват погледа с ярки, преливащи се багри и носят много настроение. Създавани в продължение на години, творбите разкриват душевните пориви на художника и възприятията му за дарените блага на хората, с чиято даденост сме свикнали и често недооценяваме, но които имат решаваща роля в живота на всеки човек. Светлината е многолика и би било добре да ценим всичките й проявления – и в природата, и в душите на хората, и в човешките взаимоотношения.

За първи път габровци ще се докоснат и до друго любимо хоби на художника – музиката. На откриването на изложбата ще прозвучи симфоничното произведение „Раждане на Светлината“. Музиката е дело на Валентин Атанасов, а аранжиментът и изпълнението са на габровския музикант Милен Василев. Тази пролет авторът дари композицията си на Габрово и посвети своя щедър жест на 155-годишнината от обявяването му за град.

Изложба на Валентин Атанасов - в Дома на хумора © ДХС
Изложба на Валентин Атанасов – в Дома на хумора © ДХС

Валентин Атанасов е роден през 1954 г. в село Летница, община Ловеч. Завършва  Художествената гимназия в София, а през 1982 г. се дипломира по специалност стенопис в  Националната художествената академия „Николай Павлович”.
Работи в
областта на монументалното изкуство, живописта, графиката, дизайна, музиката и поезията. Има създадени над 100 декоративно-монументални творби и хиляди живописни платна, графики и рисунки, запазени знаци и приложни проекти.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.