ХГ "Христо Цокев" Габрово с изложба "Икони"

ХГ „Христо Цокев“ в Габрово открива изложба с икони

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ХГ "Христо Цокев" Габрово с изложба "Икони"
ХГ „Христо Цокев“ Габрово с изложба „Икони“

Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово открива изложба „Икони“ на 9 октомври от 17:30 ч. За пръв път традиционната изложба е с партньорството на „Българско иконографско сдружение”.

Експозицията включва 23 икони от фонда на галерията и 7 икони на „Студио Димчовски”, Гергана Илиева – Лесикова и Катя Стоядинова  от ателие „Праксис” и Евгени Недев, съобщават от галерията.

Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г., използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Работят в традиционния византийски стил, от миниатюра до императорски икони. Използват злато, сребро, обков, емайл, перли , полускъпоценни камъни. Участват в множество изложби в страната и чужбина. Инициатори и учредители на Българското иконографско сдружение.

Гергана Илиева-Лесикова и Катя Стоядинова завършват специалност „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” като след това защитава магистратура  по културно-историческо наследство на България и иконопис. През 2011г. сформират иконографско ателие „Праксис”. Техни икони са собственост  на църкви и манастири в България и на частни лица в страната и чужбина.

Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев”, завършва специалност „Църковни изкуства” в Богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 2013 г. В изложбата участва с  иконата „Богородица с младенеца” и домашен иконостас „Убрус”. Работи в сферата на живописта и мозайката.

Експозицията е посветена на XVI международно издание на Празника на духовната музика.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.