За първи път в Габрово: изложба за незрящите в ХГ „Христо Цокев“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово откри изложба, специално за хората с частично или напълно нарушено зрение. За първи път в Габрово, чрез тактилни карти и аудиоописания те се докоснаха до творби на изявени български художници като Христо Цокев, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Георги Василев, Митьо Солаков, Вежди Рашидов и икона на Симеон Коюв, част от представителната експозиция на галерията. Изложбата се казва „Художествени осезания“, споделят от ХГ „Христо Цокев“.

Чрез проект, финансиран от Министерство на културата, художествената галерия в Габрово ще стане физически достъпна за хора с нарушено зрение и ще им предостави подходящи условия за тактилен и сензитивен контакт до произведения на изкуството.

Предвижда се част от тактилните изображения да участват в гостуваща пътуваща изложба с оригиналните произведения от фонда на галерията.

Към всяка тактилна карта от галерията са направили и аудиозапис, който дава обща информация за художника и произведението, както и описание как да бъде опознато то – къде се поставят ръцете, общата форма, изследване на картината поетапно.

Паралелно с откриването на изложбата се проведе ателие, където всички желаещи имаха възможност да изработят малка пластика от глина с помощта и насоките на скулптор – Петър Кондев, завършил специалност „Скулптура” в Академията по изкуства в Милано, който в момента следва магистратура по същата специалност във Велико Търново.

Изработването на тактилните карти и аудиоописанията се е осъществило от Алберто Стайков – професионален фотограф, който е приел за своя лична кауза да подобри качеството на живот на незрящите в България. Той е основател на фондация „Графия” и е изработил тактилни изображения за експозициите в Квадрат 500 и Софийска градска художествена галерия.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.