Издирва се отдавна изгубената картина на Цанко Лавренов за Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

tsanko-lavrenov-gabrovoНационалният дворец на културата издирва отдавна изгубената картина на Цанко Лавренов от 1968 г., озаглавена „Габрово 1847 година – първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България“.

В Литературен клуб „ПЕРОТО” в НДК София ще бъде показана за първи път оригиналната подготвителна рисунка за платното. Това ще стане на 12 юли 2016 г. от 18:30 ч. благодарение на Фондация „Цанко Лавренов“. Запазената оригинална рисунка е в размер 1х1 с картината. Рисувана е с молив върху хартия с размери: 140х197 см.

Шедьовърът на живописеца Цанко Лавренов е поръчан в средата на 60-те години от големия габровски завод „Подем“. Темата за построяването на първата гимназия в България не е избрана случайно, тъй като този момент е един от най-знаковите исторически епизоди в историята на града. Резултатът е изключителна картина, на която е отредено специално място в тогавашния завод. За съжаление, след промените в политическата система в началото на 90-те, следите на творбата се губят безследно.

„Инициативата по издирването на оригинала е по повод отбелязването на 120 години от рождението на Цанко Лавренов“, споделя директорът на НДК Мирослав Боршош.

Цанко Лавренов е роден на 24 ноември 1896 г. в гр. Пловдив. През 1916 г. завършва Френския католически колеж „Свети Августин”, след което посещава частно рисувално училище „Св. Ана” във Виена (1921 – 1922 г.). През 1925 г. пътува из Италия. Първата работа, която му носи известност, е акварелната рисунка „Иконописец” от 1926 г., изпълнена в традицията на средновековната миниатюра. Скоро след нея се появяват и първите пейзажи от Стария Пловдив и Рилския манастир, създадени в споменатия вече стил. Пейзажите от Рилския манастир поставят началото на един дълъг манастирски цикъл, връх, в който са творбите от престоя му в Света Гора (1935 – 1936 г.). Освен като художник, Цанко Лавренов през целия си живот се изявява и като художествен критик. В периода 1964-1967 г. урежда самостоятелни изложби в Прага, Будапеща, Варшава, Западен Берлин и Москва. Умира на 18 октомври 1978 г. в град София.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.