Школата на Ива Пенчева кандидатства за Гинес с най-дългата рисунка върху коприна

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Най-дългата рисунка върху копринаНай-дългата рисунка върху коприна, създадена от габровката Ива Пенчева и нейните ученици от Детската школа по приложно изкуство, ще кандидатства за Рекордите на Гинес, научи Габрово Daily. На 24 ноември Ива Пенчева ще представи творби от най-дългата рисунка в Общински културен институт „Красно село“ – София от 18:00 часа.

Началото на уникалната рисунка е поставено в Габрово през пролетта на 2013 г. По време на карнавалните празници в Столицата на хумора габровските деца създадоха най-дългата рисунка върху коприна, в която вплетоха красотата и прелестта на пролетта. Живописният разказ върху коприна е с дължина 9 метра. Инициативата бе осъществена със съдействието на Ротари Клуб – Габрово. 

След това габровският карнавал и най-дългата рисунка върху коприна гостуват на Морската столица Варна. Върху картината оживяха морските вълни и слънчевите лъчи с омайните цветове на лятото. Следващата й спирка е Велико Търново, където децата пресъздадоха зимния чар на старата столица и природата. През септември 2013 г. рисунката на коприна гостува на фестивала „Живо наследство” в София, организиран традиционно от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.  Копринената приказка за пролетта, лятото, есента и зимата се състои от 65 платна и е с рекордната дължина от 40 метра.

Новият проект на Ива Пенчева и нейните възпитаници се казва „Традицията е модерна“ и цели създаването на копринен килим от дванадесет платна. В него ще бъдат вплетени мотиви от български килими и шевици. До сега идеята е гостувала в Габрово, Варна и Бургас. Всеки, който иска да стане част от инициативата и да участва в създаването на уникалния копринен килим, може да се включи в откритите уроци на художничката Ива Пенчева в нейната изложба „Традицията е модерна“ в ОКИ „Красно село“ – София. На 25 ноември от 10:00 до 14:00 часа е ателието за деца в зала №3 в ОКИ „Красно село“, а на 26 ноември от 14:00 до 18:00 часа на същото място е ателието за възрастни.

През следващата година изложбата „Традицията е модерна“ ще бъде представена в гр. Панивежис – Литва и в гр. Тун – Швейцария.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.