Започнаха ремонтите в музей „Етър“ в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Започнаха мащабни строителни ремонти по обновяване на инфраструктурата на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, съобщават от Община Габрово. Срокът за изпълнение е до средата на следващата година, но музеят ще продължава да посреща туристи.

Дейностите се реализират по проект на Община Габрово „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата му стойност е 9 779 150 лв. – средства от Европейския фонд за регионално развитие, национално съфинансиране и кредитен ресурс от финансов инструмент.

Какви ще са промените в ЕМО „Етър“?

Досегашната административна сграда „Кръстник Колчов хан“ се преустройства в многофункционална музейна сграда с изложбени зали и пространства за работа с публики. Там ще се осигури достъп за хора с увреждания и ще бъде изградена липсващата вътрешна връзка между етажите. Реставрират се и десет съоръжения, задвижвани с вода. Изпълнител е консорциум „ЕКСА Строй“.

Между левия бряг на река Янтра и ул. „Генерал Дерожински“ обединението „Градска среда на Габрово 2016-II“ изгражда паркинги. Предвидени са настилки за пешеходен достъп, парково и улично осветление, отводняване на терена.

Ремонтира се и бившето училище в Етъра

„Родис – Р“ ЕООД ще ремонтира някогашното училище в квартал „Етъра“. Ще бъдат създадени фондохранилища и модерна лаборатория за реставрация на предмети от дърво, метал, глина и хартия. Предвидено е облагородяване на околното пространство и обособяване на паркоместа. Същата фирма ще обнови и неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие.

Хотелът към музея също в ремонт

До дни започва и цялостен ремонт на хотел „Странноприемница“. На първия етаж ще се помещава администрацията на музея „Етър“, ще има конферентен център, хотелска част и ресторант-механа. Изпълнител на дейностите е фирма „Кота-2001“ ООД.

Хотел "Странноприемница" към ЕМО "Етър"
Хотел „Странноприемница“ към ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

В ход е процедура за избор на изпълнители за изграждане на архитектурно-художествено осветление, ремонт на експозиционните площи, преустройство на оранжерията за цветя, както и за изработката на макет, информационни табели и аудио-визуална система.

Детският обучителен център към РЕМО „Етър“ ще се изгради наново. Ще има разглобяема сцена на открито, мобилни шатри за базари, ще бъде закупен микробус и две електрически колички за гостите с увреждания.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.