Започват Дните на камерната музика – едно от най-значимите музикални събития в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Дни на камерната музика - Габрово 2014От 8 до 16 септември Габрово ще е фестивален и музикален град, който ще събере почитатели, творци и световно известни изпълнители на камерна музика. Организатори на 38-то издание на Международния музикален фестивал „Дни на камерната музика“ са Община Габрово и Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов, а събитието се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Община Тун, Швейцария.

 

Традиционно Габровският камерен оркестър ще открие фестивала като началото тази година ще бъде на 8 септември от 19.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев” с гост солисти дуото Василий Илисавски от Русия и българката Галина Драганова. Те са посветили своята концертна дейност на музиката на 18 век, която изпълняват на автентичните клавишни инструменти от епохата на Йохан Себастиан Бах и Волфганг Амадеус Моцарт.

 

Организаторите обещават да изненадат публиката с радикално обновен фестивален афиш и разчупване на рутината и стереотипите. От създаването на фестивала през 1976 г. до днес това е най-богатата програма, чрез която в продължение на 9 дена габровци и гостите на града ще имат удоволствието да чуят разнообразни по жанр концерти. Всеки концерт има свое мото, което ще помогне на тези, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора, които да станат част от бъдещата публика на фестивала.

За пръв път в историята на фестивала концертите ще се състоят в три различни зали: 7 в Художествената галерия „Христо Цокев“, и по един в Дом на културата „Емануил Манолов“  и зала „Възраждане“.

Концертите в Художествената галерия „Христо Цокев“  ще бъдат съпътствани от документална фотографска изложба „Работно заглавие“ на младата габровска художничка Росина Пенчева. Този фотографски проект поставя в светлината на прожекторите черновата, незавършеността, работната версия, търсенето на форма и израз.

За пръв път през Дните на камерната музика ще се акцентира върху модерното взаимодействие между сериозната музика, джаза, традиционния и екзотичен фолклор, дори и рок музиката. Пет от концертите са посветени на тези междужанрови връзки като предпоставка за демократичност, толерантност и провокация към различните вкусове. Такива са концертите „Джаз и Барок“ на джаз пианиста Антони Дончев и виолиста Валентин Геров, на Габровския камерен оркестър със солисти Минчо Минчев и Йълдъз Ибрахимова, дебюта в Габрово на вокален ансамбъл „Спектрум“, както и на канадския саксофонен квартет „Квазер“. Канадците ще покажат на публиката музикалната си концепция за връзки между бароковата музика, джаза, фолклора на тихоокеанския остров Бали и на американския рок-музикант Франк Запа.

По време на фестивала габровци ще бъдат свидетели и на още една новост. За пръв път в класическата музикална практика по време на концерта един изпълнител ще смени два инструмента. Това ще се случи на 9 септември, вторник, в специално написаната за фестивала „Балада за цигулка, виола и пиано“ от Красимир Тасков. В тази балада живеещата в Лондон габровска цигуларка Деворина Гамалова ще сменя цигулката с виола.

Новост ще бъде и включването на младите художнички Елиза Ковачева –Цокова и Искра Кръстева, които по време на концерта на Йълдъз Ибрахимова в зала „Възраждане“ ще рисуват пред погледа на публиката своите впечатления от изпълняваната музика.

Фестивалната програма ще почете и паметта на известния габровски джазмен Манол Цоков, който има и национален принос за популяризирането на джаза в България.

Цена на билета – 4 лева, като за ученици, студенти и пенсионери е 3 лева. Цената на абонаментна карта за всички концерти е 20 лева. Цената на билета за концерта на Йълдъз Ибрахимова е 5 лева.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.