Всеки занаятчия в „Етър“-а ще получи по 5000 лв. помощ от държавата

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

17-те занаятчийски работилници в музей „Етър“ в Габрово ще получат по 5000 лв. помощ от държавния бюджет. Целта е да се подпомогне работата на занаятчиите в условията на пандемия, съобщават от музея на открито.

До края на октомври 2020 година посетителите са 113 000 души. През 2019 г. посетителите са били близо два пъти повече. Все още няма официална статистика, но съществува сериозна вероятност Регионален етнографски музей на открито „Етър“ да е най-посещаван в страната през тази година. Спадът на туристи все пак е факт и средствата, които правителството отпуска, ще дадат възможност на майсторите да посрещнат разходите си за определен период от време.

Средният месечния наем на работилница в музей „Етър“ е 362 лева с ДДС. Най-ниският е 90 лева, най-високият е 1506. През пролетта, по предложение на администрацията, Общински съвет Габрово прие решение за временно опростяване на дължимите наеми, което също имаше за цел да подкрепи майсторите в трудния период.

Както Габрово Daily вече писа, с 305 000 лв. ще бъдат подпомогнати служителите в четирите етнографски музея на открито в страната, сред които е и Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.