На Шипка тази събота: вижте как се формира Българското опълчение през 1877 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

shipkaПотопете се в атмосферата на 1877 г., когато се е формирало Българското опълчение. Тази възможност ще предостави НС „Единение“ чрез живи картини на 27 август при паркинга в подножието на Паметника на свободата на Шипка. Ще може да видите как са се  записвали желаещите доброволци-опълченци, как е извършван подборът, предварителен  медицински преглед, стъкмяване и строеви преглед.

Ще бъде оборудван полигон за единична подготовка – строеви преглед, строева подготовка, запознаване и боравене с оръжието, стрелба по мишени, ръкопашни схватки. Отделен  щаб ще ръководи подготовката пред всички посетители на Върха, ще се вземат решения и ще се извършва проверка на готовността.

shipka-1

В присъствието на граждани ще се извърши и освещаване на Самарското знаме –  каква ще е церемонията, която ще  завърши с тържествен марш пред командването и пред гостите, ще разберете на място.

Вижте пълната програма за Националното честване на Шипченската епопея тук

На 27 август, когато е кулминацията на Националното честване на Шипченската епопея, ще може да се насладите на забравените вкусове и традиции от миналото чрез селския мол, организиран от читалища от област Габрово. Повече за изложението за традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики може да прочетете тук.

За най-малките, който ще се качат на Шипка е предвидена детска работилница, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят Шипка в изкуство в откритата класна стая.

Ще бъде оборудвано фотографско ателие с костюми от НЧ „Априлов – Палаузов” Габрово за селфманиаци, снимки или просто за да се видите в един по-различен вид.

Всички дошли по обяд на Върха ще участват в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков, а след него ще станат свидетели и на възстановка на епичните събития от НД „Традиция”.

Може да се включите и в туристическите походи, вижте как

Осигурени са автобуси за всички, които искат да са качат за тържествата –извозването за връх Шипка започва в 9:00 часа от площад „Възраждане“ в Габрово, а от върха за Габрово в 16:00 часа. Цената на двупосочния билет е 2,00 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м. Узана са безплатни.

Националното честване на Шипченската епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.