„В света на старопланинската архитектура” в ЕМО "Етър" Габрово 2017

Днес музей „Етър“ очаква своя 14-милионен посетител

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 18 август, между 11:00 и 13:00 часа, Етнографски музей на открито „Етър” очаква своя 14-милионен посетител. Музей „Етър” е отворен в началото на септември 1964 г. и до края на същата година през него преминават 12 000 души. Преброяването става на базата на точна статистика. От 1966 г. посетителите започват да надхвърлят 100 000. 13-милионният е посрещнат през 2015 г. От тогава до затварянето на музеите, заради пандемията от COVID-19, годишно над 200 000 души посещават „Етър”. Той е на едно от първите места в страната по брой посетители след отварянето на музеите през месец май тази година и остава една от най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в България.

„Като цяло има намаление на посетителите, но ние организираме много инициативи, за да сме атрактивни. Отчитайки нагласите, че хората пътуват предимно през почивните дни, започнахме да организираме демонстрации и игри, създадохме среда за по-добро опознаване на културното наследство. Даваме възможност на посетителите активно да се включат в различни дейности – работа с гайтан, изработване на предмети от глина, наблюдение как работят участниците в наши проекти и програми – КЕВИС и „В света на Старопланинската архитектура”. Въпреки това, спадането на броя на посетителите е факт”, коментира директорът на „Етър“-а проф. д-р Светла Димитрова.

През май 2020 г. в музея са влезли 6 200 души, а през същия месец на 2019 са 31 620. През юни се забелязва леко нарастване, въпреки че наваксване няма. 10 542 са отчетените посетители, като за юни 2019 г. са 25 690. Юли се оказва по-благоприятен. За този летен месец през музей „Етър” са преминали 16 800. 25 700 са били те през юли 2019.

Музей „Етър“ продължава подготовката на „Празник на пестила”, който ще се състои на 5, 6 и 7 септември. Тогава туристите ще могат да се запознаят как се прави пестил, известен като Габровски шоколад. Уникален продукт с международно признание, който в миналото карал дори швейцарските сладкари да си облизват пръстите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Един от най-светлите дни за Лазар Донков и габровци – на 23 април 1963 г. започва изграждането на „Етър“-а

7 септември 1964 г. – отваря врати първият у нас музей на открито „Етър“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.