Приготвяне на пестил в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"

„Етър“-а готви „Фестивал на фестивалите“ за храните от цяла България (ПРОГРАМА)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Приготвяне на пестил в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Приготвяне на пестил в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово готви „Фестивал на фестивалите“, в който ще представи традиции, свързани с храната в различни части на България. 19 организации, свързани с празници, посветени на храната, ще вземат участие в събитието, което ще се проведе на 22 и 23 юни в ЕМО „Етър”. Проявата е част от събитията, свързани с големия празник Еньовден, съобщават от ЕМО „Етър“.

Пълната програма за Еньовден в „Етър“-а вижте тук

Как ще протече „Фестивал на фестивалите”?

От 13:00 часа на 22 юни в хотел „Странноприемница” започва дискусията „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното”. Включени са организатори на кулинарни празници от различни места на България. Дискусията е със специалното участие на проф. д-р Лозинка Пенчева, доц. д-р Николай Вуков, доц. д-р Петър Петров. Модератор е Ваня Донева, главен уредник на ЕМО „Етър”.

На следващия ден – 23 юни, от 11:00 ч. в музея ще има базар с демонстрации и дегустация на храни и ястия, в който ще се включат както участници в дискусията, така и присъединили се на по-късен етап представители на фестивали, посветени на храната.

Във „Фестивала на фестивалите” и в базара с демонстрации и дегустация на храни и ястия ще вземат участие представители на: Международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” (с. Асеново, обл. Плевен); Национален фестивал на ореха (с. Голямо Дряново, обл. Стара Загора); Празник на горнооряховския суджук (Горна Оряховица); Празник на еленския бут (Елена); Празник на житото „Пътят на хляба” (с. Преславен, обл. Стара Загора); Празник на картофа (Самоков); Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти (с. Куртово Конаре, обл. Пловдив); Фестивал на динята (с. Никюп, обл. Велико Търново); Празник на картофите (Клисура); Празник на пелина (с. Змейово, обл. Стара Загора); Празник на райската ябълка (с. Хрищени, обл. Стара Загора); Празник на тиквата (Севлиево); Празник на хляба, житото и Добруджа (с. Спасово, обл. Добрич); Празник на царевицата (Исперих); Празник на черешата (с. Кирилово, обл. Стара Загора); Празник на шарената сол (с. Бъта, обл. Пазарджик); Фестивал „Гозбите на Добруджа” (с. Сребърна, Силистра); Фестивал „Ракия – магия” (с. Ганчовец,община Дряново); Селски мол (Габрово).


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.