Еньовден в Етъра - Габрово

Музика, конкурси и изложение на билкови продукти за Еньовден в Етъра

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Еньовден в Етъра - ГабровоДнес (22 юни) от 11:30 ч. в АЕК „Етър“ – Габрово ще се отпразнува празникът на билките Еньовден. Гостите на архитектурно-етнографския комплект ще могат да се включат в традиционните конкурси за изработване на Еньовски венец и на Еньовски момин венец и китка.

В Етъра ще се съберат изложители от цялата страна, които ще представят своите билкови продукти, като тази година участие ще вземат много нови имена в билковата козметика и билколечението.

Музикално-фолклорната програма на празника в Етъра включва участието на женската и мъжката певческа група при НЧ „Васил Левски – 1900“ от с. Горна Росица, дует „Еделвайс“ – Габрово, „Габровските гласове“ – фолклорна формация при НЧ „Габрово-2002“, фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие-1870“ от Севлиево. Фолклорна група от с. Нова Черна, обл. Силистра, ще представи традиционната Еньовденска обредност.

Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден (24 юни) се смята за най-магическа през годината. Празникът има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на  слънцето.

Летният празник Еньовден е неизменна част от културните събития в архитектурно-етнографския комплекс „Етър“, който тази година чества своята 50-та годишнина. За половин век Етъра се превърна в средище на живата българска традиция, което оставя красиви спомени в сърцата на милиони посетители.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.