„Етър“-а с изложба само на 3 март – показва револвер на Райна княгиня и жезъл на граф Игнатиев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Музеят на открито „Етър“ в Габрово ще представи револвера на Райна Княгиня и жезъла на граф Игнатиев само на 3 март тази година.

В Саковата къща, където ще бъдат представени двете културни ценности, посетителите ще могат да научат интересни факти за тях и собствениците им.

Кой запазва револверът от прочутата снимка на Райна Княгиня?

Кога оръжието е предадено за съхранение в музейна институция?

Защо му е на един дипломат жезъл и носил ли го е при подписването на договора от Сан Стефано?

Револверът на Райна Княгиня е предоставен на РЕМО „Етър“ от Исторически музей – Панагюрище, а жезълът на граф Игнатиев от Националния исторически музей в София.

От няколко години в етнографския музей на открито в Габрово само на Националния празник 3 март публиката може да види ценни предмети, свързани с освободителната борба. Инициативата се провежда под мотото „Така извоювахме свободата“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Честваме 3 март на Шипка, но със засилен контрол за противоепидемичните мерки


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.