„Етър“-а отваря Часовниковата кула само за един ден

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Часовникова кула в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър“ отваря Часовниковата кула за посетители само на 15 май. Посетителите на „Етър“-а ще могат да влязат в кулата в периодда 10:00 – 12:00 ч. и 14:00 – 16:00 ч. Събитието е част от Седмица, посветена на Международния ден на музеите.

Идеята за изграждането на часовниковата кула в музей „Етър” принадлежи на Лазар Донков. Той възлага на своя приятел чех Хуго Ондерличка да проектира часовниковия механизъм, който се навива ръчно посредством метален лост и тежести. Строежът на кулата започва през 1976 г. и за две години е завършен. За архитектурен образец се използва построената през 1778 г. часовникова кула в гр. Дряново, която обаче е съборена през 1945 г. от тогавашната общинска власт.

Камбаната в тази кула имала любопитна съдба и вековна история, за която черпим ценна информация от надписите върху нея. От тях разбираме, че камбаната е отлята през далечната 1904 г. в гр. Гатчина, предградие на Санкт Петербург. А дарител за нейната направа е Иван Димитров Рашеев, представител на известна габровска фамилия. Но най-интересен е фактът, че на нея пише „Горния край, Габрово” (някогашните габровски покрайнини, разположени южно от Габрово). Тя е предназначена за специална самостоятелна църковна камбанария, построена в горната част на града. Чрез нея миряните от покрайнините са призовавани за служба. Благодарение на Лазар Донков камбаната е запазена, съхранена и представена в музей „Етър”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Един от най-светлите дни за Лазар Донков и габровци – на 23 април 1963 г. започва изграждането на „Етър“-а


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.