„Етър“-а издаде пътеводител за деца

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ЕМО „Етър“ Габрово © ЕМО „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър” Габрово издаде детски пътеводител „Един ден в музея на открито“. Изданието е богато илюстрирано и с атрактивни текстове, предназначено е за деца на възраст между 7 и 11 години.

Пътеводителят „Един ден в музея на открито” позволява на любознателните малки пътешественици да се върнат във времето на техните деди, да надникнат в старите български домове, да се запознаят със занаяти и традиции, да опитат топъл симид и „габровски шоколад”.

Пътешествието започва от балканджийската талпена къща в „Етър”-а, преминава през сушилото за сливи и балканската мандра, запознава децата с ножарския занаят, със съоръженията, които се задвижват с вода и им позволява да разберат особеностите на възрожденската архитектура.

Специално място е отделено на обяснението на старите думи, като например „сарач”, „мутафчия”, „шарлан”, „калем”, „чапраз”, „самар”, „кьошк” и „калкан”.

В приложението към пътеводителя децата могат да усвояват знания чрез игри. Децата могат да изрязват облекло на лазарка от приложението и да облекат нарисуван манекен на младо момиче. Така научават за обичая лазаруване.

Снежно Габрово за деца – първата детска книга за Габрово

Припомняме, че през 2011 г. габровският общественик, журналист и писател Момчил Цонев издаде първата детска книга за Габрово – „Снежно Габрово за деца“ като част от историческата поредица „Габрово – живият град“. В книгата авторът разказва на най-малките габровчета за родния град през зимата. Най-малките могат да прочетат разкази за габровската котка без опашка, как са празнували едно време Коледа и Нова година в Габрово, кои са най-важните събития, случили се в Габрово през зимата, кои са най-известните габровци, родени през зимните месеци, най-смешните „зимни“ анекдоти, най-интересните природни чудеса в Габрово през зимата.

Може да закупите „Снежно Габрово за деца“ онлайн тук или в книжарница „Том 1“ в Габрово

Повече за „Снежно Габрово за деца“ може да прочетете от статията в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Харесайте „Габрово за деца“ във Фейсбук


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.