Дом на хумора и сатирата в Габрово

Домът на хумора и сатирата в Габрово чества 50 години

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 1 април 2022 г. Домът на хумора и сатирата чества своята 50-годишнина. Веселата къща в столицата на хумора Габрово се намира на мястото на старата кожарска фабрика на братя Калпазанови. Раждането на институция като Дома на хумора и сатирата на 1 април 1972 г. именно в нашия град не е случайно – музеят е наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово.

Музеят се утвърждава като безспорен популяризатор на съвременно хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на миналия век. Началото на международната дейност поставя Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 г. Домът публикува свое издание за хумор и сатирата – „Апропо”, което поставя нови стандарти за модерно специализирано издание в България. Изгражда се уникален художествен фонд от хумористични и сатирични творби от цял свят.

Прочутото мото „Светът е оцелял, защото се е смял“ е измислено от именития български сатирик Радой Ралин.

Домът на хумора и сатирата е известен и с първия в България Експериментален сатиричен вариететен театър, открит през 1985 г. Също на 1 април, но 1976 г., е открит астероидът, кръстен Планета Габрово в чест на българската столица на хумора и сатирата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

1 април 1972 г. – създаден е Домът на хумора и сатирата в Габрово

1 април 1976 г. – открита е Планета Габрово

Арт центърът на името на Христо Явашев ще бъде филиал на Дома на хумора

Домът на хумора и сатирата – опакован през 1975 г., но без Кристо


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.