Габровски автор представя дебютен трилър роман „Бунтът на сенките“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровецът Димитър Желев ще представи дебютния си роман „Бунтът на сенките“. Литературното събитие ще бъде във фоайето на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ на 23 ноември, събота, от 18:00 ч. Ще имате възможност да се срещнете с автора, да получите книгата с отстъпка, както и да вземете автограф.

Авторът отпределя романа си като трилър. Книгата разказва за малък български град, в който мрежа от корумпирани институции е впрегната, за да реализира алчните амбиции на местен бизнесмен. Зад гърба му надничат личности, чиито власт и кръвожадност шокират Европа…

Димитър Желев е роден през 1986 г. в Габрово. Завършва специалност „Право” като магистър от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като охрана и брокер на недвижими имоти. През последните пет години е служител в Община Севлиево, като в момента ръководи отдел в общинската администрация. Живее в Габрово. „Писането е хоби, което през последните години се превърна в страст. Все още експериментирам с жанрове, а късият разказ до неотдавна беше предпочитаната от мен литературна форма“, сподели авторът пред Габрово Daily.

Ето какво още разказа Димитър Желев за Габрово Daily преди премиерата на първата си книга.

Каква е историята в дебютния Ви роман?

Историята показва ограбването от достойнство на няколко съвсем обикновени личности, които си позволяват дързостта да мечтаят за един малко по-свободен живот:  за повече време с децата и близките; за възможност да се запази майчината къща от поругаване; за лишено от унижения работно място; за желанието да се помага на себеподобни и т.н. Ограбените от тези права герои осъзнават нуждата да се борят срещу своя грабител, но без да предполагат, че с действията си се превръщат в прът в колелата на далеч по-колосален престъпен механизъм, целящ преврат в самото сърце на Европа – Брюксел.

Това е съвременна история за системата, представляваща модерния Голиат, в която всеки човек от средната класа, а и не само, може да се разпознае като Давид. Но това е и история за изключителните качества, които дори най-невзрачният сред масите притежава, и какво оръжие за извоюване на свободи представляват те.

На действителни събития ли е базиран романът или не?

Действителните събития са по-скоро рядкост в романа, точното определение е „реалистични“ събития. В „Бунтът на сенките“ почти всяка сцена може да бъде разпозната като реална история, която всеки от нас е чувал от приятел, познат или дори сам е преживял. Имайки гледната точка на служител в сърцето на институционалността – тази в община – допълвам сюжета със случки, развиващи се зад стените на различни български и международни учреждения.

Защо решихте сюжетът на романа Ви да се развива основно в Габрово и региона?

Потъпкването на българина в този географски регион – сърцето на страната – е символично за състоянието на обикновения човек навсякъде в България. Освен това аз самият съм краен продукт на взаимоотношения и опит, преживени предимно в Габрово, Севлиево и Велико Търново – оттук и своеобразната благодарност към региона, посредством използването на „декорите“ му за дебютния ми роман.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.