Потомък на Тодор Бурмов от Англия посети Националния музей на образованието

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Роденият във Великобритания праправнук на Тодор Бурмов – Джон Бризби, гостува в Националния музей на образованието в Габрово.

Повечето роднини на проспериращия адвокат и юридически съветник на кралица Елизабет II присъстват или в експозицията или в документалното богатство на Националния музей на образованието, споделят от музея.

Докато слушаше музейния разказ за превръщането на училището в първата пълна класна гимназия по българските земи, г-н Бризби подсказа, че е роднина и с Димитър Мутев – основател и директор на първата българска гимназия през Възраждането – Болградската, първият българин, получил научна степен „доктор по философия“. Връзката с Мутевия род е чрез съпругата на Бурмов и прапрабаба на госта от Лондон Мария (Марионка) ПървоваЗолотович. Мария е дъщеря на известния възрожденски търговец, родолюбец и благодетел от Калофер Георги Золотович. Золотович е братовчед на Димитър  Мутев и му помага в най-трудните моменти при издаването на списание „Български книжици“ в Цариград.

На отличен български език английският наследник на най-известните възрожденски родове написа в книгата за впечатления: „Благодаря за много интересната визита. Радвам се да имам връзки с Габрово и това училище чрез моя прапрадядо Тодор Стоянов Бурмов.”

Кой е Тодор Бурмов – реформаторът в образованието през Възраждането

Тодор Бурмов е роден в габровското село (днес квартал) Нова махала. Точно преди 163 години той идва в Габровското училище и прави най-смелите образователни реформи.  От най-добрите ученици съставя „горен клас“, в който преподава съвсем нови предмети – новобългарски език, логика, физика, геометрия, френски език. Изхвърля пръчката, фалагата и всички унизителни наказания, възпитава чрез наставления, съвети и бележки. В края на учебната 1858 година Бурмов устройва „публично изпитание“ в Габровското училище. За събитието, което продължава 4 дни със специално поканен асистент от Търново, единственият седмичник на български език в столицата на Османската империя „Цариградски вестник” пише, че за изпита имало информация дори в църквите. Цялото население се стекло в училището и с радост и умиление слушало „дълбоките отговори на малолетните деца“.

Прапрадядото на Бризби бил само на 24 години – най-млад от учителите, току-що завършил магистратура в Киев, говорел 5 езика и имал смелостта да реформира Габровското училище, да го превърне в едно от най-модерните класни учебни заведения.

В просветната история Тодор Бурмов остава и като пръв министър на народното просвещение в Княжеството. В политическата – като пръв министър-председател на освободена България и четири пъти народен представител.

Музеят не е единствената среща на Джон Бризби с габровските му корени. Той е на двудневно посещение в града по покана на Община Габрово и Граждански комитет „Памет Габровска“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

2 януари 1834 г. – роден е първият български министър-председател Тодор Бурмов


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.