Тв предаването „Джинс“ снима епизод, посветен на севлиевски родове

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Екип на Българската национална телевизия и предаването „Джинс“ снима в Исторически музей Севлиево кадри от следващ епизод, посветен на видни личности от миналото на Севлиево, съобщават от местната администрация.

Този път предаването разказва за родовете на Емилия Цанкова – една от наследниците на големите фамилии Спиридонови и Денчеви от Севлиево, както и на Алексанър Цанков, министър-председател на България (1923-1926). Цанкова е актриса и режисьор, осъществила над 30 спектакъла, от които 20 са за деца. Тя е автор на множество детски книжки, последната от които е „8 заешки истории“.
Историческият музей в Севлиево предостави за ползване архивни материали от своя богат фонд, които ще бъдат ценно допълнение към разказа за житейската история и потомците на достойните севлиевци от двата рода.

Нейни родственици са Христо Спиридонов, първият кмет на Севлиево след Освобождението, и Илия Денчев, търговец и председател на Севлиевския окръжен съд. И двамата видни севлиевци са били сред депутатите от Севлиево в Учредителното събрание през 1879 г. С помощта на екипа на музея, режисьорът Ваня Бойчева и репортерът Калина Станева уточниха връзките между двата севлиевски рода и откриха техните потомци.

Екипът на БНТ разгледа и Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. Сградата, в която се помещава галерията, е строена за жилище на Илия Денчев през 1878 г. от известния архитект Йосиф Шнитер. В експозициите намират място творби на изтъкнатите художници, представители на фамилията Спиридонови.

Епизодът на предаването „Джинс“, посветен на Севлиево, ще можем да гледаме по БНТ в събота, 22 януари 2022 г., от 11:30 часа.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.