Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО

Музеят на образованието с дарение за българските училища в Лондон

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО
Милена Димитрова и Мая Карагьозова, директор на НМО © НМО Габрово

Българските училища в Лондон ще получат дарение с литература, сборници, дипляни, материали за Васил Априлов, рекламни и други печатни издания на Националния музей на образованието – Габрово. Дарението от директора на НМО Мая Карагьозова ще пътува с Милена Димитрова, която живее със семейството си в столицата на Великобритания.

В Лондон има българско училище към Посолството на Република България и още три школа – „Васил Левски”,  „Розова долина” и „Букваран”.

Децата на Милена Димитрова – Данна и Сиян, които учат в български училища в Лондон, разглеждат барелефа върху  паметника на Васил Априлов в Габрово, представящ килийно училище
Децата на Милена Димитрова – Данна и Сиян, които учат в български училища в Лондон, разглеждат барелефа върху  паметника на Васил Априлов в Габрово, представящ килийно училище © НМО Габрово

В бъдеще се планират още контакти с българската общност в Лондон

На срещата между Мая Карагьозова и Милена Димитрова освен подаръците беше обсъдено и бъдещо сътрудничество – гостуване с изложби, изпращане на мултимедийни методически помагала в помощ на учителите, контакти с българската общност в Лондон по повод 24 май и 1 ноември.

Милена Димитрова е педагог, работила е с деца със зрителни увреждания в Помощното училище „Николай Палаузов” в Габрово, сега в Лондон е професионално ангажирана с рехабилитация на възрастни хора със зрителни нарушения. Тя има две деца, които посещават български училища  – Данна  в девети клас, и Сиян, който ще бъде първокласник наесен.

Контактът й с НМО е от 2000 година. Тогава Милена Димитрова съвместно с  колежката си от училище „Ран Босилек” Стефана Брънекова и председателят на габровската организация на Съюза на слепите Стефка Пенчева представиха в музея успешни модели на интеграция за деца със специални образователни потребности.

НМО в Габрово членува в Асоциацията на българските училища в чужбина

„Г-жа Димитрова дойде с конкретно предложение за съвместни инициативи – поясни директорът на НМО Мая Карагьозова. – Запознах я с дейностите на музея за българската общност в Чикаго, в Мадрид, със Споразумението за партньорство и информационен обмен със Съюза на българите в Кипър. Музеят е член на Асоциацията на българските училища в чужбина и с желание откликва на покани и предложения за съвместна работа. В новия Правилник за устройството и дейността на НМО е регламентирана възможността да подпомагаме българската общност в чужбина за съхраняване и популяризиране на националните ценности и просветни традиции. Този нов момент улеснява сътрудничеството ни с училища, съюзи и просветни организации зад граница.”

.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.