Крепост Градище

Археолозите разкриват: Градище край Габрово е било ранновизантийски град

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Крепост Градище
Крепост Градище край Габрово © Община Габрово

Укрепено селище от градски тип е било разположено в местността Градище край Габрово, сочат резултатите от възобновените археологически проучвания, финансирани от Община Габрово.

Селището не е бил само крепост с отбранително-охранителен характер. Там са намерени находки като монети, работилници и елементи, подсказващи обработката на желязо и стъкло, които дават основание да се счита, че става дума за укрепено селище от градски тип с гъсто застрояване и добре оформени улици.

„Познаваме този обект от труда на Кина Койчева, която сега е научен консултант на нашите проучвания. Няма толкова информиран човек като нея, когато говорим за проучванията тук. Това е обект, който ние наричаме ранновизантийски град. Целите ни са да проучим изцяло това, което е възможно и да дадем възможност на Община Габрово да кандидатства за финансиране за реставрацията, консервацията и социализацията на обекта за целите на културно-историческия туризъм“ – заяви доц. д-р Росина Костова.

Градище да стане паметник на културата с национално значение

По думите на Таня Христова трябва да се предприемат действия за промяна на статута на укрепеното селище Градище от паметник на културата от местно значение в паметник на културата от национално значение. След това ще можем да говорим за мащабен проект за реставрация, консервация и социализация на обекта по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Градище край Габрово да стане паметник на културата с национално значение

Проф. дин Казимир Попконстантинов с част от намерените археологически находки на Градище
Проф. дин Казимир Попконстантинов с част от намерените археологически находки на Градище © Община Габрово

Проф. дин Казимир Попконстантинов представи част от намерените археологически находки, сред които стилос – писало, което се ползва за писане върху восък, фибули – игли за закопчаване на дрехи, бронзова катарама за колан, фрагмент от стъклена чаша, бронзови монети, прешлен за вретено, античен катинар и панти, метални фрагменти от различни инструменти и върхове на стрели.

ОЩЕ ЗА ИСТОРИЯТА НА ГРАДИЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

След 25 години – отново археологически разкопки на Градище с финансиране от Общината

Ръководители на разкопките, стартирали в началото на юли са проф. дин Казимир Попконстантинов, преподавател по археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, доц. д-р Росина Костова, преподавател по Византийска археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Росен Йосифов, главен уредник в РИМ – Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.