Габровският индустриалец Христо Бобчев

Теди Москов ще режисира спектакъл за индустриалеца Христо Бобчев, проектът е на Община Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровският индустриалец Христо Бобчев
Габровският индустриалец Христо Бобчев

Проектът на Община Габрово за мултимедиен спектакъл „Гара Индустриална“ получава финансова помощ в размер на 30 000 лв. от Национален фонд „Култура“. Режисьорът Теди Москов, който е с габровски корени, ще режисира спектакъла, посветен на известния габровски индустриалец Христо Бобчев.

Проектът се състезаваше в конкурса за Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., съобщават от Община Габрово.

Теди Москов ще режисира спектакъла за един от първите габровски индустриалци – Христо Бобчев

Продукцията е замислена като смесица от театър, кино, документалистика, фотография, музика и танц, 3D-анимация и компютърна графика. Разказът ще бъде посветен на историята на габровския фабрикант Христо Бобчев, който през 1884 г. препасва 20 килограма жълтици под дрехите си и тръгва към Манчестър, за да купи предачна и парна машина. При транспортирането им до Габрово се наложило Бобчев да укрепва мостове и пътища. В неговата къща княз Александър Батенберг прокламирал Съединението.

Бобчевата къща на ул. "Николаевска" в Габрово
Бобчевата къща на ул. „Николаевска“ в Габрово © Габрово Daily

Постановката ще бъде режисирана от един от най-авангардните и смели съвременни творци на българския театър – Теди Москов, който е и ръководител на творческия екип.

Спектакълът „Гара Индустриална“ е подкрепен официално от Българска национална филмотека, Българска национална телевизия и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Премиерата в Габрово е насрочена за края на месец април, а представянето в София – на 4 юни в театър „Българска армия“.

Само 4 проекта на общини с финансиране от НФ „Култура“

Общо за проекта общината е кандидатствала за финансиране в размер на 100 000 лв. За да реализира спектакъла, Община Габрово ще го дофинансира с 40 500 лв. От подадените общо 21 предложения на общински администрации финансиране получават само четири – Бургас, Габрово, Добрич-град и район „Връбница“ към Столична община. Резултатите от оценяването са публикувани ТУК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.