ХХІ София филм фест 2017

„Габровски“ филм открива ДНЕС София филм фест

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кадър от филма "Белгийският крал", на заден план - Паметника на свободата на Шипка
Кадър от филма „Белгийският крал“, на заден план – Паметника на свободата на Шипка

Филмът „Белгийският крал“, част от който беше заснета в Габрово и Габровско, ще открие днес ХХІ София филм фест. Най-голямото кино събитие у нас започва на 9 март, а откриването е в 19:30 ч. в Зала 1 на НДК.

Програмата на София филм фест съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Фестивалът в София, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължат до 31 март.

ХХІ София филм фест 2017
ХХІ София филм фест 2017

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Белгийският крал“ беше в програмата „Хоризонти” на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Оттогава филмът е участвал с успех и вече е поканен в програмите на почти 30 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг.

Филмът е заснет почти изцяло в България. В снимките влиза и Паметникът на Бузлуджа. Снимките в Габрово се състояха на 4 юли 2015 г. на стария Баев мост, където се пресъздаде покушението над Франц Фердинанд в Сараево през 1914 г. В ролята на босненеца Гаврило Принцип, застрелял престолонаследника на Австро-Унгария, влезе габровският актьор Светослав Славчев. В снимките взеха участие 220 габровски статисти, както и още няколко актьори от габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Петко Петков, Илия Костадинов, Цветелин Бранков и техническия директор на театъра Юли Стефанов. Работното заглавие на филма по време на снимачния процес, беше „Кебап Роял“.

Габрово влезе в европейското кино със снимките на филма „Кебап Роял“

„Белгийският крал” е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е изключително убедителен Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите… Ние всъщност не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите…” cineuropa.org, Aurore Engelen

Начинът, по който тази комедия е заснета, е изключително красив – колко често може да се използва това определение за комедия? Всека сцена е изработена с изключително внимание и прецизност – всичко на екрана е поставено на точното място, всеки персонаж е изграден така, че да обогати забавната атмосфера на филма… Имайки предвид процесите от последните месеци, наистина е удивително как тази сатира, чрез културни и политически остроумни шеги,  успява да уцели в десятката след-Brexit настроенията в Европа.” screenanarchy.com, Thomas Humphrey

Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

Българското финансиране на „Белгийският крал” е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.