Участие на РК "Цанко Дюстабанов" на НД "Традиция" на възстановка в Благоевград, "Илинденски камбани" © РК "Цанко Дюстабанов"

На 4 май в Новата махала – историческа възстановка на Априлското въстание

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Участие на РК "Цанко Дюстабанов" на НД "Традиция" на възстановка в Благоевград, "Илинденски камбани" © РК "Цанко Дюстабанов"
Участие на РК „Цанко Дюстабанов“ на НД „Традиция“ на възстановка в Благоевград, „Илинденски камбани“ © РК „Цанко Дюстабанов“

Историческа възстановка „Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – Битката на четата на Христо Патрев“ ще се състои на 4 май в квартал Нова махала в Габрово. Началният час е 11:30.

Организатор е регионалният клон на Национално дружество „Традиция“, а участие във възстановката ще вземат и клоновете на „Традиция“ от Ловеч, Севлиево, Казанлък, Троян, Тетевен, София, Етрополе и с. Баня (Панагюрско).

Христо Николов Патрев  е деец на националнореволюционното движение. Роден в с. Шипка, Казанлъшко. Като юноша става хайдутин, след което емигрира в Румъния. През 1868 се включва в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. След разгрома и е заловен и заточен в крепостта Акя, но успява да избяга и се завръща в Румъния (1874). Взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание 1876. След избухването му възглавява въстаническа чета в Габровско и Тревненско. След разбиването и се отправя към Източна Стара планина, но е заловен от османските власти и убит – споделят организаторите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

1 май 1876 г. – обявено е Априлското въстание в Габрово

Повече за Априлското въстание в Габровския край може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.