Априловци възпоменаха своя патрон 172 години след смъртта му

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Априловци и историци почетоха паметта и припомниха значими факти за Васил Априлов на 2 октомври, когато се навършиха 172 години от смъртта на габровския благодетел. Събитието „Възпоменание за Априлов“ се състоя в двора на Националната Априловска гимназия, съобщават от Национален музей на образованието.

Събитието беше посветено и на 122 години от пренасяне тленните му останки от Галац в Габрово и 170 години от най-ранното печатно издание на Заветът на Благодетеля.

Възпитаници на Националната Априловска гимназия припомниха исторически факти от живота на своя патрон и епохата, когато „да работиш в полза на народа си, е дело, достойно за уважение от съвременници и потомци“.

Прозвучаха имената и на душеприказчиците на Априлов, на последователите на неговата мечта за модерно българско училище – Николай Палаузов, Иван Бакалооглу, братя Мустакови, Неофит Рилски, цариградските българи и, естествено, жителите на  Габрово. Всички те даряват средства, пари, труд, подкрепа и полагат основите на съвременното образование.

Веселин Лазаров, уредник в Националния музей на образованието, разказа подробности за единственото и последно завръщане на Априлов в Габрово преди 172 години, когато той инициира подписка за ново здание на Габровското училище – днешната Априловска гимназия, и дава пример, дарявайки първите 2 500 златни гроша.

Габровци изпълняват последната воля на Априлов да бъде погребан в родния му град и на 2 октомври преди 122 години тържествено препогребват тленните му останки в двора на гимназия. Поставят и надгробния паметник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На 2 октомври 1847 г. в румънския град Галац умира габровецът Васил Евстатиев Априлов.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.