"Ваканцията на господин Юло" - Франция

Последна кинолектория за сезона в Дома на хумора – на 29 юни

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

"Ваканцията на господин Юло" - Франция
„Ваканцията на господин Юло“ – Франция

Последната кинолектория за този сезон в Дома на хумора и сатирата ще бъде на 29 юни от 19:00 ч. Посетителите ще гледат „Ваканцията на господин Юло“ – Франция, 1953, режисьор и в главната роля Жак Тати, 86 минути. Входът е 3 лв. Събитието е част от познатия ни Клуб „Вторник кино“, който се реализира в галерия „Орловска 10” от сдружение „Артерия“.

Френската филмова комедия е добре позната и любима на българските кинозрители от всички поколения главно заради таланта на плеада звездни актьори, наложили се като звезди в киното след Втората световна война. В съзнанията ни веднага изплуват образите на актьори като Фернандел, Бурвил, Луи дьо Фюнес, а филмите с тяхно участие – макар и да са минали десетилетия от създаването им – все още са част от репертоара както на някои филмови фестивали, така и на телевизиите у нас.

Един от големите киномайстори Жак Тати е почти непознат на българския зрител

За огромно съжаление на българския зрител обаче в сянката на тези актьори остава почти непознат един от големите майстори на френската комедия – ЖАК ТАТИ /1908-1982/. И това е парадоксално, най-малкото защото зрелият му творчески период съвпада по време с активните години на Фернандел, Бурвил и дьо Фюнес. Подобно на тях Жак Тати поема много от опита на сценичния водевил и бурлесковото нямо кино. Тати обаче съумява да наложи абсолютно нестандартен тип комизъм, и то в резултат на необикновения комедиен образ на господин Юло, който той създава.

Господин Юло е любимец на френската – а и на световната – публика не само заради външния си вид /късо палто, кръгла шапка, лула между зъбите/, но и заради старанието му да изглежда незабележим и обикновен. Това старание винаги го довежда до комични ситуации, произтичащи от неспособността му да бъде адаптивен към средата и към хората. Руският кинокритик Виктор Божович твърди: “/Господин Юло е/ като слон в порцеланов магазин, който непрекъснато се бои да не счупи нещо. Той е добър и деликатен Гъливер в страната на глупави и самоуверени лилипути”.

“Ваканцията на господин Юло” е първият от няколко филма, в които Жак Тати като сценарист, режисьор и актьор налага най-характерния за своето творчество екранен образ.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.