Боядисване на яйца в ЕМО "Етър"

ЕМО „Етър“ учи как се боядисват Великденски яйца с естествени багрила

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Боядисване на яйца в ЕМО "Етър"
Боядисване на яйца в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

С растителни багрила се постигат най-ярките цветове на великденските яйца. На това научиха своите посетители от ЕМО „Етър“ на Велики четвъртък. На този ден или на Велика събота християните боядисват великденски яйца. На Велики четвъртък започва подготовката на хлябовете, свързани с празника.

Познатите днес козунаци са по-късен вариант, преди тях българите месят краваи и обредни хлябове. В средата на кравая, там, където е дупката, се слага червено яйце. Ако стопанката е решила да замеси пита, слага нечетен брой яйца – три, пет или седем. Изработва се и кръст от тесто, който се поставя в средата на хляба.

Екип на БТВ засне боядисването на яйца в ЕМО „Етър“. Уредникът Павлина Дамянова разказа повече пред камерата на националната телевизия. Обикновено боите проникват през черупката на яйцето. Когато са естествени обаче, те са безвредни и носят ползи за здравето, научаваме от репортажа:

Как се боядисват яйца с естествени багрила?

Българи и чужденци в ЕМО „Етър“ слушаха с интерес разказите на Къна Бочукова и на Димитринка Илиева. Двете жени пазят традицията на боядисване на яйца с естествени багрила и са готови да я споделят с всеки, който прояви желание.

Боядисване на яйца в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Боядисване на яйца в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

“Лилав цвят се постига с медуница”, споделя Къна Бочукова и показва на струпалите се около нея хора растението.

Люспите от лук също будят любопитство. Ако бъдат нарязани на тънки ивици, с тях може да се постигне допълнителна украса на яйцето.

Димитринка Илиева е постигнала такива цветове на своите яйца, че производителите на най-добрите химически бои биха се притеснили от конкуренцията й. Нито един посетител обаче не се съмнява, че яйцата на Димитринка са боядисани с естествени багрила. Всичко става пред очите им, а изкуството на тази мълчалива жена сякаш не се нуждае от много обяснения. Когато Димитринка боядисва яйца, всичко изглежда лесно. Трудно е когато опиташ. И после пак става лесно, защото Димитринка обяснява кратко, ясно и разбираемо.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.