Ботьо Бараков

„Нощен Хоризонт“ представя личността на габровеца-меценат Ботю Бараков

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ботьо БараковУникалната личност на габровеца Ботьо Бараков (1914-1997 г.) ще бъде тема на предаването по БНР „Нощен Хоризонт“ тази вечер (13 ноември) от 24 ч. до 1:30 ч.

Гост в студиото ще бъде Пламен Бараков, който е инициатор на тазгодишните чествания на 100-годишнината от рождението на Ботьо Бараков и 70-годишнината от учредяването на общество „Изкуство и култура“, чиято цел е реализацията на международния проект „Кораб на Изкуствата“  под председателството на Ботьо Бараков.

Честването в Габрово ще бъде на 27 ноември 2014 г. и се провежда с подкрепата на Община Габрово.

Кой е Ботьо Бараков?

Ботьо Бараков е първият български меценат, както го нарича видният габровец и един от биографите на Ботьо Бараков – Илия Габровски. Роден е в габровското село Източник (бивше Попрази). Като меценат е дарил и подпомогнал стотици български и чужди творци за десетки милиона лева. Създател е на първия симфоничен камерен оркестър с диригент  проф. Асен Найденов, като го подпомага с лични средства години наред. Бараков създава в София художествена галерия със закупени от него стотици произведения на изкуството на световно известни художници и скулптори. Поддържа драматичен театър, хор „Кавал“. Издава книги на известни писатели и журналисти, като приходите дарява на авторите.

По негова идея и като председател на „Общество за култура и изкуство“ в България започва изграждането, главно с негови усилия и средства и подкрепа на българския и чуждестранен интелектуален елит, на огромен „Кораб на изкуствата“, най-големият негов проект.

Изгражда като дарения паметници на известни личности у нас и в чужбина, между които Илия Габровски и световно известния писател и учен, предложен за Нобелова награда, акад. Джорджо Нуриджани от Италия. Паметниците са дело на проф. Марко Марков, проф. Андрей Николов и Кирил Анев.

За Бараков има портрети, скулптори и биографии от изключителни творци, между които е и пълната биографична книга „Корабът на Изкуствата“, написана с много документи от италианеца акад. Джорджо Нуриджани. Тази книга, неговият архив и кореспонденцията с Ботьо Бараков се пазят във Ватикана.

Прави значително дарение през последните си години на Габрово, за което е обявен за почетен гражданин на нашия град.

Фотография: Ботьо Бараков, книга „Корабът на изкуствата“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.