Концерт на Узана събра пари за училище по изкуства с името на габровеца Димитър Екимов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Анимари Димитрова – председател на сдружение „Русаля“, организатор на концерта на Узана за училището в с. Русаля. Снимка: Тодорка Мирчева

Местността „Узана“ се оживи от музика и артистични занимания за един ден благодарение на благотворителния концерт в подкрепа на Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ – с. Русаля, Великотърновско. За атмосферата на събитието разказва Тодорка Мирчева, кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Организатори на благотворителния концерт бяха сдружение „Русаля“  начело с Анимари Димитрова и Златко Златков. Северноцентрално държавно предприятие подкрепи изцяло благородната инициатива и помогна това да случи в географския център на България – туристическата местност Узана край Габрово.

Какво се случи на концерта на Узана?

Децата на старопланинската поляна се включиха в работилници по рисуване върху коприна, йога техники, по българска история и затова какво е характерно за габровските домакини. Изложбата на картини, рисувани от децата, обучавани в училището, бяха през целия ден на поляната и много от тях бяха откупени.

Сцената се изпълни с малките таланти от Музикална школа „Звезди в аванс“ на Ваня и Радослав Талеви. Обаятелният 6-годишен Леон Даниел Александров само от две години е в школата, а пленяваше гостите с артистично присъствие – точно изпълнение на китара и открояващо изпълнение на руски песни.

Музикалната вечер продължи с рок музика от софийската група „Фа диез“, с габровците от „Оливър туистед“. На сцената имаше и още едно габровско участие – Цветомир Цанков. Кулминацията на свечеряване под красивото звездно небе беше с рок групата на Иво Руев от Стара Загора „I.R.B.69“ и изпълненията на габровските младежи от „Fire Shadows“.

Директорът на Държавно ловно стопанство „Росица“ инж. Иван Степанов връчи на училището стипендия за един ученик, обучаващ се по специалност „Горско и ловно стопанство“ в НПГГСД „Сава Младенов“ в Тетевен или в НПГГС „Христо Ботев“ във Велинград за целия срок на обучението.

Кой е Димитър Екимов от Габрово – патрон на училището в село Русаля?

Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца в с. Русаля, Великотърновско, носи името на габровския индустриалец Димитър Екимов. Негова наследница е Анимари Димитрова, председател на сдружение „Русаля“. Заедно със Златко Златков през 2000 г. стартират собствена гражданска програма за деца, лишени от родителски грижи. Оттогава техен основен приоритет е работата с деца. На 15 септември 2014 г. те отварят вратите на училище-пансион по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в село Русаля. То е единствено по рода си в България, което осигурява безплатно образование на будни и талантливи деца от социално слаби семейства.

Името на патрона на училището не е избрано случайно. Димитър Екимов е роден в град Габрово през 1903 г. Той притежавал фабрика и изгражда едни от първите общежития за своите работници у нас. Създава добри условия за живот на техните семейства. Бил е щедър благодетел и меценат – помагал на българската култура и изкуство. Сред най-чести гости и приятели в дома му са били писателят Елин Пелин, актьорите Сава Огнянов, Владимир Трендафилов, Петя Герганова, професор Александър Балабанов и много други видни български интелектуалци. За всички тях Димитър Екимов нееднократно е правил щедри финансови жестове в подкрепа на творчеството и научното им развитие. През 1947 г. фабриката на Димитър Екимов е национализирана, а той е изпратен без съд и присъда в лагера на смъртта Белене, откъдето е върнат на носилка, почти труп, през 1952 г. През следващите двадесет години, до смъртта му през 1972 г., Димитър Екимов няма право да работи в който и да било град в България.

Историческата информация за Димитър Екимов в статията е по данни от сайта на Театрална Формация БИС БАРД.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.